Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Något gick fel vid släckningen – ansvarsfrågan ska utredas

/

Något gick fel när räddningstjänsten släckte en madrass i en lägenhet på Körfältet i Östersunds under natten mot fredagen. Räddningstjänstens personal slängde ut madrassen på balkongen. Där började branden på nytt. Branden spred sig sedan. 24 lägenheter i området och 40 boende fick evakueras.

Annons

Nu ska ansvarsfrågan utredas av Medelpads räddningsförbund, allt för att få en opartisk bedömning.

– Det här är fruktansvärt trist, det är för jäkligt om vi rår för att det börjat brinna igen, säger ställföreträdande räddningschef Lars Nyman, Norra Jämtlands Räddningsförbund.

– Vid 02.00-tiden kom larmet om en sängbrand i en lägenhet på Divisionsgränd och vi släckte madrassen som brann och slängde ut den på balkongen. 02.40 överlämnade vi till fastighetsägaren för bevakning.

Kvinnan som bodde i lägenheten fördes med ambulans till sjukhus för kontroll eftersom hon dragit i sig rök. Räddningstjänsten skannade också av madrassen för att förvissa sig om att det inte pyrde någonstans.

Men vid 07.00-tiden kom larmet att det brann ordentligt på balkongen, branden gick upp i utbyggnaden i taket och trängde in i träreglarna under taket.

Läget var allvarligt och det bestämdes att de 24 lägenheterna i huset måste evakueras.

Det finns också en polisanmälan upprättad i frågan men LT har i nuläget inget besked om rubriceringen.

I går kväll hade Östersundsbostäder inbjudit de boende i området till en informationsträff på Körfältsskolan.

Här fanns även representanter från räddningstjänsten, polisen och den så kallade Posum-gruppen.

Många drabbade fanns på plats och oron och chocken över det inträffade började infinna sig.

Tina Sondell och Janne Jacobsson sitter vid ett av borden och håller varandra hårt i handen.

– Vi var hemma och Janne skulle till jobbet, berättar Tina Sondell. Då kom en granne och knackade på dörren och sa att det rök från en lägenhet. Det var strax innan brandkåren kom.

– Vi hann få med oss barnen ut i alla fall, säger de, men de är för små att förstå.

Nu får paret tillbringa helgen på ett hotell i Östersund och de berättar att det var viss dramatik innan de kunde förmedla till sina familjer att de var ok. Mobiltelefonerna blev nämligen kvar i lägenheten.

Lars Nyman beskriver hur räddningstjänsten försöker minimera vatten- och rökskador i lägenheterna. Från klockan 19.00 till 05.00 i dag, lördag, ska Brunflo räddningstjänst bevaka området.

Därefter ska alla återsamlas för att se om det behövs ytterligare insatser i området.

Under helgen eller senast måndag kommer en teknisk undersökning att göras. Det är lägenheten där det började brinna som är intressant.

Securitas bevakar lägenheterna eftersom polisen brutit sig in för att se om lägenheterna var tomma.

Räddningstjänsten släpper också på avspärrningarna så att boende som behöver något extra ordinärt, exempelvis viktiga mediciner, får komma in och hämta dem.

Men inte förrän tidigast måndag får de tillträde.

Nu tar arbetet vid med de boendes försäkringsbolag.

Annons