Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MUF vill utesluta Bysell efter fylleskandal

/

Moderata ungdomsförbundet vill utesluta Jämtlandspolitikern Jonas Bysell efter fylleskandalen på förbundsstämman då han kom iklädd badbyxor och senare hamnade i fyllecell hos polisen.

Annons
I helgen beslutade MUF:s styrelse att inleda processen för att utesluta förbundets jämtländske distriktsordförande, Jonas Bysell. Anledningen är enligt förbundet att Jämtlandspolitikern gått över gränsen för vad en MUF-medlem kan tillåtas göra när han kommit iklädd badbyxor till en förbundsfest samt blivit så berusad att han hamnat i fyllecell.
- Som medlem i MUF får man inte bete sig hur som helst. Han har uppträtt olämpligt och på ett sätt som inte är förenligt med det som MUF står för, säger förbundets generalsekreterare Lars Rådén.
Han berättar att Jonas Bysell nu har fått möjlighet att komma in med sina synpunkter och att styrelsen sedan ska fatta ett beslut den kommande helgen. Om det blir uteslutning eller inte vill Lars Rådén inte spekulera om utan säger bara att en uteslutning från MUF förmodligen blir för all framtid.
Jonas Bysell själv är väldigt förvånad över MUF-styrelsens agerande.
- Det var olustigt att få det här beskedet i dag. Jag ställer mig väldigt frågande till styrelsens agerande, sade han under eftermiddagen.
Jonas Bysell tycker att uteslutningsprocessen tyder på en osund toppstyrning av förbundet.
- Det är distriktet som har valt mig och då borde ju inte förbundet centralt fatta ett sådant här beslut. Det är trist att MUF centralt vill döda MUF Jämtland, säger han.
Länsordförande Jonas Bysell misstänker att de styrande i MUF driver frågan om uteslutning mer på grund av att han inte alltid tänker som de i politiska frågor och mindre på grund av det som hände på förbundsstämman. Men han tänker inte ge upp och går ur förbundet frivilligt.
- Jag känner att MUF är värd något bättre än de som sitter och styr nu. Vi i distriktet måste fortsätta kämpa så att ungdomar tycker det är roligt att engagera sig politiskt.
MUF:s styrelse har också beslutat att skärpa sin policy kring alkohol efter händelserna.
- Man kan säga att vi gjort en skärpning och att vi byggt ut delen som handlar om ansvarsutkrävning, berättar generalsekreterare Lars Rådén.
Framöver på MUF:s aktiviteter ska det alltid finnas någon som är ansvarig för hur alkohol hanteras. Om någon missköter sig så ska den ansvarige kunna vidta åtgärder.
- I den nya policyn ska en person som beter sig olämpligt och kränkande kunna avvisas från en aktivitet, säger Lars Rådén.

Mer läsning

Annons