Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mordmisstänkt norrman uteblev från rättegång

/
  • På måndag meddelar tingsrätten om norrmannen ska häktas eller inte.Foto: Lars-Eje Lyrström

På fredagen skulle rättegången mot den norske man som misstänks för att ha mördat sin flickvän på Östersunds camping våren 2007 ha ägt rum.

Den åtalade dök aldrig upp. Det blev istället en ny häktningsförhandling.

Annons

Det var ingen på tingsrätten i Östersund som hade trott att den åtalade mannen skulle dyka upp då han tidigare genom sin advokat meddelat att han inte tänkt infinna sig frivilligt vid rättegången.

– Hade åtalet gällt grov misshandel och grovt vållande till annans död hade han varit här i dag, säger John Christian Elden, den åtalade norrmannens advokat.

I rätten på torsdagen hölls en lång diskussion om domstolsformalia och ärendets handläggning.

– Det är inte vanligt att det blir sådana här problem, säger åklagare Stig Andersson.

Att ärendet drar ut på tiden påverkar självklart utgången menar han.

– Bevisning är alltid en färskvara, men det finns en del teknisk bevisning också. Men tiden gör det aldrig bättre, säger Stig Andersson.

Efter rättens överläggning stod det klart att det skulle bli en ny häktningsförhandling.

Åklagare Stig Andersson yrkade att den misstänkte ska häktas och utlämnas till Sverige misstänkt för mord. Han presenterade ingen ny bevisning.

– Det enda nya är att jag väckt åtal, säger Stig Andersson.

Försvaret, advokat John Christian Elden, Norge, och den svenske advokaten Mats Bäck bestred häktningsgrunderna och konstaterar att den misstänkte mannen nekar till gärningen i sin helhet.

– Det finns inte sannolika skäl för att han ska ha begått mord. Han vill inte riskera att bli åtalad för det brottet i Sverige eftersom straffvärdet är högre, säger Mats Bäck.

På måndag klockan 13.00 ska tingsrätten meddela sitt beslut om den misstänkte norrmannen ska häktas eller inte.

Om de beslutar om häktning kommer åklagaren att begära mannen utlämnad till Sverige. Det innebär att norska regeringen ska göra en utlämningsprövning.

– Om de inte beslutar om häktning så får jag ta ställning till om jag ska acceptera det eller gå vidare till hovrätten, säger Stig Andersson.

Om det blir häktning kommer försvaret ska ta ställning till ett eventuellt överklagande av det beslutet.

– Det kan också innebära en ny prövning hos de norska myndigheterna för en utlämning på de nya grunderna. Det kan ta ett halvår till. Om det inte blir häktning så ser jag tre möjliga alternativ. Det är att åklagaren kan välja att överklaga till hovrätten, glömma rubriceringen mord eller välja att lämna över ärendet till Norge, säger Mats Bäck.

I rättsalen på fredagen fanns också tre målsägarbiträden som biträder kvinnans efterlevande i Norge.

– Det är tragiskt att det här drar ut på tiden, de förlänger de efterlevandes lidande, säger Viebeke Meland Bogen, en av målsägarbiträdena.

Mer läsning

Annons