Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mördarsniglar kan överleva i länet

Köp inte växter från södra Sverige och ta med hem till Jämtland, uppmanar biologen Torsten Nordander. Växterna kan innehålla ägg från mördarsniglar.

Annons

– Det händer att det hittas mördarsniglar i Norrland för att de har tagit sig norrut via växter, säger Torsten Nordander, biolog och indentent vid Naturhistoriska museet i Göteborg.

Än så länge har de flesta i Jämtland klarat sig från mördarsniglar. Sniglarna är inte särskilt bra på att sprida sig själva. Om människor köper växter med sniglar eller ägg i och tar med sig upp kan sniglarna bli kvar.

– Blir det tillräckligt varmt en period kan de överleva i Jämtland en tid, säger Torsten Nordander.

Mördarsnigeln har upptäckts på flera platser efter Norrlandskusten, bland annat i Örnsköldsvik och senast förra året i Skellefteå. Annars har den framförallt förökat sig i de södra delarna av landet.

Risken finns att sniglarna följer med upp till Norrland i växter. I Jämtland kan de bli kvar om det är regnigt och det kommer många varma västliga vindar från Norge. Torsten Nordander tror dock inte att de kan överleva särskilt länge. Jämtarna behöver inte oroa sig för att mördarsnigeln ska stanna för gott.

– Det är för kallt. De kan bli ett tillfälligt problem men inte mer än så, säger han.

Gränsen för mördarsnigelns överlevnad går vid norra Värmland, Dalarna och Gästrikland.

Annons