Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Möjligheten att hjälpa människor är värt riskerna"

/
  • I Erics arbete ingår att hålla kartmaterial över området aktuellt. Här är en vy från hans arbetsplats i ett av styrkans fordon.   Foto: Försvarsmakten
  • Det område som den svenska styrkan ansvarar för är till ytan lika stort som en femtedel av Sverige.    Foto: Försvarsmakten
  • Det som berör mest är den fattigdom och armod som människor lever i, tycker Eric Boberg.   Foto: Försvarsmakten

Efter två månader i den svenska utlandsstyrkan i Afghanistan trivs Eric Boberg från Östersund bra. Uppdraget känns viktigt även om riskerna han utsätter sig för är påtagliga.

Annons

Att två svenskar, varav en var Gunnar Andersson från Frösön, omkom efter att de blivit beskjutna i tjänsten för drygt en vecka sedan har naturligtvis påverkat tillvaron på svenskcampen i Mazar-e-Sharif.

– Det som hände är fruktansvärt tragiskt, säger Eric Boberg som just nu är mitt i sin tjänstgöring i Afghanistan.

Enheten han tjänstgör vid är ansvarig för att ta fram kartunderlag till de olika enheterna som gör operationer i det svensk-finska ansvarsområdet.

Eric har bott i Östersund och Brunflo, efter skolan var det dags för lumpen och därefter blev det studier vid Umeå universitet. 2008 var masterexamen klar och efter den blev det lite olika arbeten bland annat inom Östersunds kommun.

Tjänsten inom utlandsstyrkan är väldigt varierande den ena dagen är inte den andra lik.

– Bland annat åker jag med våra skyttesoldater på deras patruller, säger Eric Boberg. Mitt ansvar är att märka ut viktiga geografiska punkter som broar, kulvertar och byggnader. Innan jobbet kan påbörjas behöver platserna säkras så att hemmagjorda bomber inte är utplacerade. Det blir alltid en spänd väntan innan platsen är säkrad och man kan påbörja sitt arbete.

I hans uppgifter ingår också att stödja den afghanska armén och polisen med kartmaterial samt fungera som mentor till dem när de bygger upp sin verksamhet.

– Det som verkligen påverkar är fattigdomen och människornas hårda vardag, säger Eric Boberg. Det är ibland riktigt upprörande scener man får se. Små barn utan skor som står i snön, barn som tigger vatten eller försöker dra handskarna av händerna på en för att de fryser. Det som var mest rörande var när en liten pojke ville sälja sin kattunge till mig.

Tjänsten som Eric Boberg sökte var ursprungligen i Kosovo men när den ändrades till Afghanistan tvekade han inte. Riskerna finns alltid där, det är inte som att vistas hemma i Östersund, det gäller att vara uppmärksam hela tiden. Bombhotet är det han mest tänker på. Varje gång soldaterna åker ut genom grinden finns de olika riskerna i bakhuvudet. Men när de väl är ute glömmer man bort det, då tar arbetet och de olika rutinerna över.

– Men det är värt det, om bara möjligheten finns att hjälpa en enda människa till ett bättre liv så är det värt det, säger Eric. I början pratade jag bara med de närmaste om mina planer att åka till Afghanistan. Det var nog mest för att slippa alla frågor om varför jag valt att genomföra utlandstjänst i ett av de farligaste länderna i världen.

I slutet av maj åker Eric tillbaka till hemtrakten i Östersund, fortsatt tjänstgöring i utlandsstyrkan utesluter han inte.

– Mina föräldrar är ytterst stolta, det vet jag, avslutar Eric Boberg från den svenska Camp Nordic Lights i staden Mazar-e-Sharif, Afghanistan.

Mer läsning

Annons