Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mobiltekniken utesluter många äldre användare

/
  • En undersökning i höstas, då Synovate frågade 400 pensionärer om deras mobilvanor, visade att 86 procent av dem äger en mobil, men att nästan varannan var osäker och undvek att använda den. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
  • Det finns mobiler avsedda för äldre, men få köpare.Foto:  SCANPIX

Mobilen. Gissel eller hjälp för gamla?
– Det är fortfarande så att tekniken utesluter de äldre, säger Alexandra Weilenmann, forskare på Göteborgs universitet, till TT.

Annons

På biblioteket vid Rymdtorget i Bergsjön i Göteborg sitter före detta brevbäraren Gudrun Carlsson och pillar med en mobiltelefon.

– Dom här är för ungdomar med nätta fina fingrar, inte för mina stora labbar, säger hon och hennes slagfärdighet sprider skratt i lokalen.

Gudrun Carlsson är 80 år och nu går hon en kurs i stadsdelsnämndens regi, där unga lär äldre att bli kompis med mobilen.

– Mobilen är en viktig sak nu för tiden och det är inte bara vi ungdomar som ska kunna den, säger 16-åriga Ikram Egal, en av instruktörerna.

Utbudet av mobiltjänster blir allt större i samhället och det är inte lätt att hänga med om man inte har koll på telefonen. Kursen i Bergsjön är bara en av många runt om i landet.

På PRO:s folkhögskola i Gysinge handlade ett 30-tal kurser i fjol om den nya tekniken.

– De som kommer hit är väldigt vetgiriga och egentligen skiljer sig pedagogiken inte så mycket om man är gammal eller ung. Det handlar snarare om motivation, säger skolans rektor Britt-Marie Fredriksson.

När mobiltelefonen började spridas allmänt riktade sig marknadsföringen mot den effektive affärsmannen med allt mer sofistikerade mobiler.

Nästa målgrupp var ungdomarna, och så är det fortfarande. Och under hela tiden glöms de äldre bort.

– Tekniken, som den ser ut nu, utesluter de äldre.

– Det är inbyggt i tekniken att man ska ha god syn och snabba fingrar och designen förutsätter en viss typ av användare, säger Alexandra Weilenmann, som är filosofie doktor i informatik med bland annat en studie av äldres mobiltelefonanvändning bakom sig.

Det finns mobiler avsedda för äldre, men få är intresserade.

– Det är en svår balansgång, man vill inte känna att man köper ett hjälpmedel om man är en ung och pigg pensionär.

– Man vill vara modern och inte skaffa en gamlingstelefon, säger Alexandra Weilenmann.

En undersökning i höstas, då Synovate frågade 400 pensionärer om deras mobilvanor, visade att 86 procent av dem äger en mobil, men att nästan varannan var osäker och undvek att använda den.

Det vanligaste är att man ärvt telefonen av en yngre släkting, eller fått den i gåva och således inte fått välja efter eget behov.

När det gäller behovet så är forskning och statistik entydig:

De äldre vill kunna ringa och de vill kunna svara. Punkt slut.

– I teorin är sms också attraktivt, säger Alexandra Weilenmann.

– Alla andra tjänster är man helt enkelt inte intresserad av.

Mer läsning

Annons