Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mjölken har en ohotad roll i skolmatsalarna

/
  • En vanlig dag går det åt ungefär 80 liter mjölk i matsalen i Jämtlands Gymnasium Palmcrantz.
  • Magnus Pettersson är praktikant på Östra kyrkan. Han dricker mjölk till maten varje dag och tycker mjölk är bättre än vatten.
  • Caroline Fahlén dricker alltid mjölk till lunchen.

Mjölkproduktionen i länet har gått ner under de senaste åren, men i skolorna är mjölken fortsatt ohotad som måltidsdryck. 99 procent av alla grundskolor och 97 procent av gymnasieskolorna i landet serverar lunch, enligt en undersökning som LRF Mjölk har gjort.

Annons

– Jag tar alltid mjölk, det har jag alltid gjort. Det är godare än vatten, säger Caroline Fahlén som går andra året på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Jämtlands Gymnasium Palmcrantz.

Hon står och häller upp ett glas mjölk ur en av de fyra mjölkautomaterna som finns i matsalen. Det serveras spaghetti och köttfärssås till lunch och till det får eleverna välja mellan mjölk eller vatten som måltidsdryck.

Under tiden som Länstidningen är i matsalen hinner det ta slut i flera av automaterna. Varje dag går det åt ungefär 80 liter mjölk.

– Det är lite olika, ibland går det åt ännu mer, säger Susanne Bylund, kock på Jämtlands Gymnasium Palmcrantz.

Evonne Kjellsdotter Mattson är kostchef på Måltidsservice, enheten i kommunen som lagar mat till skoleleverna och de som bor på äldreboende i kommunen. Hon ser flera fördelar med att dricka mjölk till maten.

– För kilopriset så är det väldigt mycket näring i mjölk. Om man plockar bort mjölken från kosten är det till exempel svårt att komma upp i rätt mängd D-vitamin, säger hon.

Annons