Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missmod på barnkliniken över nytt arbetsschema

/
  • Barnsjuksköterskan Helene Wahlin, avd 109 neonatal, har efterlyst ett besök av politikerna  i landstinget. I går kom Alliansens företrädare och fick höra kritiken.Foto: Ulrika Andersson

De anställda på barnkliniken i Östersund är förtvivlade. Den 1 april ska de börja arbeta varannan helg på fast schema och rotera mellan dag och natt.

Annons

– Allt för att det ska vara rättvist för de anställda, säger barnsjuksköterskan Helene Wahlin, avd 109 neonatal.

I går besökte företrädare för Allianspartierna i landstinget barnkliniken för att få veta mer om verksamheten och höra de anställdas synpunkter inför besparingarna.

Initiativtagare till besöket var Lise Hjemgaard-Svensson (M) som även arbetar som barnsjuksköterska på avdelningen.

Är det inte svårt att sitta på tvåstolar?

– Jo, det händer att jag ligger vaken om nätterna. Men när vi pratar om det förstår de att vi som politiker måste se till helheten. I landstingsfullmäktige kan jag inte tänka att beslutet ska drabba mina arbetskamrater.

– Men vi inom Alliansen tycker inte att landstinget styrs rätt, inte som vi skulle vilja.

Hon säger också att hon kan berätta för sina arbetskamrater vad som är på gång och de kan då börja klura ut om de kan hitta andra sätt att arbeta på.

Inger Jonsson (C) arbetar som sjuksköterska på hjärtenheten och hon håller med Lise Hjemgaars-Svensson.

– Det är svårt att sitta på två stolar, men vi försöker se till helheten.

På barnkliniken arbetar 28 personer i dag och i sämsta fall blir de 24 efter nedskärningarna.

– Vi kan klara schemat på tolv om vi jobbar varannan helg, säger Helene Wahlin. Men vi kommer inte att få något privatliv. Jag förstår inte varför vi måste spara som har klarat vår budget.

– Det är sant, säger Finn Cromberger (FP). Ni borde belönas.

Det pratas om rättvisa och Christer Siwertsson (M) menar att besparingarna går att diskutera eftersom han anser att det går att spara mycket mer på administration och inom politikområdet.

Men samtliga tvingas erkänna att de fattat beslut om omställningsarbetet i fullständig enighet och att Alliansen hårt kritiserat att inte beslutet om uppsägningar har verkställts.

– Jag tror faktiskt inte att det räcker med uppsägningarna som görs nu, det kommer säkerligen att behöva sägas upp ytterligare ett hundratal, säger Christer Siwertsson.

Barnsjuksköterskornas krav på schemaläggning även för läkarna, för att spara pengar, har ingen lyssnat på än.

– Ingen vågar ta i frågan, konstaterar sjuksköterskan Helen Westin.

Helene Wahlin har skrivit till personalchefen Björn Ahlnäs, i en sista kamp att få gehör för synpunkterna om försämrad arbetsmiljö för de anställda med förändringar i schemat.

– Vi har samma grundbemanning den 5 maj som vi har på julafton. Vi kan aldrig dra ner på vår verksamhet för att det är storhelg, skriver hon. Barn råkar nämligen födas vilken tid på dygnet som helst, oavsett vardag eller storhelg.

Mer läsning

Annons