Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljömål sköts från Östersund – ytterligare åklagare anställs

Åklagarna Christer B. Jarlås och Stig Andersson ska tillsammans sköta miljö- och arbetsmiljömålen i de fem nordligaste länen, med bas i Östersund. Enheten kan också komma att förstärkas med ytterligare en tjänst.

Annons

I januari i år blev det nyordning för miljöåklagarna i Sverige. Organisationen blev nationell med enheter på ett antal platser i landet. Var och en av enheterna har hand om ett geografiskt område.

Under en tid har det förts diskussioner om Umeå eller Östersund ska bli bas för de fem nordligaste länen i Sverige. Men nu är det är klart att enheten utgår från Östersund.

– Vi har diskuterat Umeå eller Östersund. Avstånden är långa oavsett men vi anser att Östersund ligger bra till, geografiskt, säger Mats Palm, chefsåklagare för riksenheten.

– I Östersund finns också ett bra kontaktnät med utredande poliser, säger han.

I nyordningen bestämdes också att en miljöåklagare inte ska sitta ensam.

– Vi anser att det är viktigt att åklagarna har någon att bolla och diskutera med, säger Mats Palm.

I Östersund har Christer B. Jarlås ensam haft hand om miljöbrott i Västernorrland och Jämtlands län, vid årsskiftet tillkom också Gävleborg. Nu kommer alla de fem nordligaste länen att ingå i arbetsområdet.

1 september får han dessutom förstärkning. Det är Stig Andersson, som under många år arbetat på Åklagarkammaren i Östersund, som börjar arbeta som miljöåklagare.

– Efter 20 år med våldsbrott och stöldbrott ska det bli kul med något nytt. Det kommer inte att bli så stor skillnad i mängden mål men det blir en helt annan typ av ärenden, och mer resor, säger Stig Andersson.

– Det här har jag kämpat för länge, säger Christer B Jarlås, om det faktum att basen för miljöbrotten förläggs till Östersund.

– Det blir mindre sårbart med två åklagare, säger han.

Enheten i Östersund kommer att hantera mellan 450 och 500 miljö- och arbetsmiljömål per år.

Mats Palm jobbar också för att enheten i Östersund ska förstärkas med ytterligare en åklagare.

– Jag kommer i budgetdialogen i höst att yrka på pengar för ytterligare en åklagare i landet. Den åklagaren ska placeras i Östersund, säger Mats Palm.

Mer läsning

Annons