Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer att välja på i nytt system med matlådor

/
 • Vård- och omsorgsnämndens ordförande Katarina Nyberg Finn (S), ledamöter      och tjänstemän prövade lunchlådorna som brukarna i hemtjänsten får. Före lunchen hade valfrihetssystemet om servicetjänster och matlådor diskuterats, efter lunch fattades beslutet.
 • Fisk, spenat och potatis var en av de valbara rätterna.
 • Lillemor Brandum (KD) tycker förpackningen med maten är svår att öppna, till höger. Med på bilden också Lise Hjemgaard Svensson (M).
 • Ive Hörnfeldt (M) lade beslag på dillkött. Hon tycker att de viktigaste frågorna vad gäller maten handlar om att skapa en bra matmiljö, samt att många äldre upprörs av att de får så stora portioner.
 • Börje Hoflin, chefekonom, tar upp den omdiskuterade potatisen, som många tycker är negativ till i matlådesammanhang. ”Potatis är svårt men viktigt för många. Kvalitet beror en hel del på årstid och sort”, säger han. Börje Hoflin tillhör kategorin som vill ha potatis på sin tallrik.

Östersunds kommun är på väg att införa valfrihet av matlådor och ge brukarna möjlighet att välja vem eller vilka företag maten ska komma från. Hemtjänstpersonal ska få mer tid att vårda och brukarna större inflytande över maten.

Annons

På tisdagen fick vård- och omsorgsnämndens ledamöter och förvaltningsanställda tillfälle att pröva matlådor från köket på Björkbacka, som Carema driver.

Köttbullar med sås och potatis, lappskojs och dillkött var några av valmöjligheterna i Rådhuset på tisdagen.

– Det var minst 25-år sedan jag åt lappskojs. Det smakar som jag minns. Men förpackningen var svår att öppna, säger Lillemor Brandum (KD).

Ive Hörnfeldt (M) lade beslag på dillkött. Hon tycker inte att den stora frågan om äldres mat är valmöjligheterna.

– Många tycker att de får så mycket mat i lådarna och orkar inte äta upp, säger hon.

Hon tror att det finns en risk att maten blir stående hemma hos brukaren tills den blir gammal.

– Och så är det det där med matmiljön och dukningen som är viktigt, säger Ive Hörnfeldt.

Den frågan blir inte löst med större valfrihet.

I dagsläget kommer den färdiglagade maten till brukarna inom hemtjänsten från tre matproducenter, kommunens egen matproduktion, Carema, och Mr Husman. Tanken är att de ska bli fler och därmed mer att välja mellan. 14 menyer ska det finnas att välja bland. Alla leverantörer måste ansöka och bli godkända för att få producera mat till kommunens hemtjänstområden.

Börje Hoflin, chefekonom, sitter och mumsar på sprödbakad fisk med kokt potatis.

– Potatisen är alltid svår. Jag och många andra tycker inte man ätit om man inte fått potatis. Den här potatisen är helt okej, säger han.

Men spenaten låter han bli.

– Det tycker jag inte om, säger han.

Som det fungerar i dag får brukarna matlådor levererade varje dag. I och med det nya systemet kommer matlådor två gånger i veckan.

– Många tycker det är bra att inte bli störd av någon som kommer med mat varje dag. Maten är vakuumförpackad och hanterad på samma sätt som till exempel köttfärsen i butiken, så det är ingen fara att den inte håller sig bra, säger Katarina Nyberg Finn (S), ordförande i nämnden.

Hon ser valfriheten av matlådor som en kvalitetshöjning.

– Brukarna kan välja bort en producent de inte gillar och får dessutom fler olika rätter att välja bland, säger Katarina Nyberg Finn.

Den föreslagna nyordningen innebär också att personal inom hemtjänsten inte behöver lägga tid på att köra ut mat.

– Det kommer att finnas flera producenter men en leverantör, säger Katarina Nyberg Finn.

Östersunds kommun ska upphandla tjänsten som leverantör, det vill säga den som tar maten till brukarna, det rör sig cirka fyra till fem personer som ska sköta det. De är också de som tar upp beställningarna för nästa leverans.

Beslutet om att införa valfrihetssysten för matlådor och servicetjänster togs av en enig nämnd i går.

Vad händer närmast i den här frågan?

– Vi ska ha en upphandling när det gäller vem som ska skjutsa ut maten. När det är klart tar vi beslut om vem som ska leverera mat in i det här systemet. Från april ska det vara möjligt att välja bland olika producenter, säger Katarina Nyberg Finn.

Mer läsning

Annons