Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

... men krögarna rasar: Ska slåss till sista blodsdroppen

/

– Ska det in kommunala pengar i Storsjöteatern då kommer jag att slåss intill till sista blodsdroppen mot detta.

Annons

Det säger Susanne Andersson Pripp som är vd på Gamla teatern men också representant för SHR, Sveriges hotell och restauranger.

Det är alltså inte alla som är glada över satsningarna på Storsjöteatern.

Hotel Clarion, som ligger i samma hus, håller som bäst på att bygga ut sin konferensdel, en investering på 4,5–5 miljoner av egna pengar.

– Ska Storsjöteatern bli en konferensanläggning med restaurang i stället för en utveckling mot kultur och teater då är det annat än det kommunen frågade efter i sitt anbud, säger Bibi Högbom som är vd på Clarion.

Redan när offerterna lämnades in skrev hon till kommunen och sa att hon förutsatte att den verksamhet som kommer att bedrivas i kommunens lokaler inte kommer att konkurrera med Clarions befintliga verksamhet .

Clarion är i dag Östersunds största hotell med 175 rum och en konferensdel. De har 43 årsanställda, med 90 personer på lönelistan. De är alltså en stor arbetsgivare i sammanhanget.

– Visst är vi intresserade av att det går bra för Storsjöteatern och den här delen av Stortorget, men kommunen måste tänka sig för så att de inte snedvrider konkurrensen. Vi måste kunna utvecklas på samma villkor.

Susanne Andersson Pripp anser att frågan är för stor för att diskutera under några minuter på telefon. Ändå slår hon fast att reglerna ska skärpas då kommuner inte ska konkurrera med vanlig verksamhet.

– Vi ska kunna anmäla direkt om vi anser att det handlar om kommunal konkurrens, säger hon.

Hon säger också att den anläggning i Umeå som Storsjöteatern sneglar på är den anläggning som SHR jobbar hårdast med att se över vid en kommunal konkurrenssituation.

– De får 19,6 miljoner i bidrag per år och kring detta har det varit en otrolig debatt i många år, säger Susanne Andersson Pripp. Jag går hellre i döden än att man gör om Storsjöteatern i Östersund till detta.

– Det kommer att sluta med att vi bara har kommunalt ägda fastigheter där vi har arrenden och kommunala bolag som driver hotell och restaurang. Det vill vi bort från.

Men kommunalrådet Jens Nilsson som undertecknad ansökan till Nutek säger att Clarion och Storsjöteatern vinner på ett samarbete.

– Jag tycker detta är ett strålande exempel på hur man kan använda de pengar som vi ändå använder som medfinansiering för ett bättre Storsjöteatern, säger han. Jag tror också att de har diskuterat konkurrensfrågorna ganska ordentligt.

Nu ska det byggas uterestaurang och satsas på annat än det som fanns i anbudet?

– När vi upptäckte den här möjligheten, det var Folkets hus som upptäckte den, då tycker jag att vi använder EU-pengarna som vi säkert inte hade fått utan Folkets hus.

Mer läsning

Annons