Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MC-klubbar samlas till stort möte i Östersund

/

Ett stort antal medlemmar i olika MC-klubbar väntas anlända till en bokad lokal utanför Östersund i helgen.

Annons

Mötet sker samma helg som ÖFK möter Hammarby i Östersund och ett stort antal tillresta fotbolls supportrar förväntas dyka upp.

Hos polisen har man förberett sig på fotbollsmatchen sedan en tid tillbaka, genom att bland annat träna på situationer med besvärliga supportrar på Jämtkraft arena.

Håkan Jonasson hos Östersundspolisen säger så här om MC-mötet i helgen:

– Vad jag fått veta är det klubbar som är anslutna till Sverigemodellen som träffas, säger Håkan Jonasson.

Hur ser ni på mötet?

– Förklaringen till att de träffas här vet jag inte. Det skulle ha varit ett möte i Stockholm i våras men då hände något som gjorde att mötet sköts upp. Vi fick nyligen veta att det ska hållas ett möte i Östersundstrakten.

Enligt uppgifter till LT är omkring 300 personer som åker hoj inbokade i en viss lokal i samband med helgens möte.

Enligt polisen pratas det om att 100-400 knuttar från hela Sverige ska träffas i Östersunds kommun.

– I det här lär det definitivt vara folk som även tillhör enprocentsgängen och i Sverigemodellen är det närmast Hells Angels vi förväntar oss, som har koppling till de rödvita gängen, säger Håkan Jonasson som jobbar med kriminalunderrättelser hos polisen

Med "enprocentsgängen" menas att en procent anser sig stå utanför samhället. Uttrycket myntades i USA i samband med ett stort bråk 1947.

Sverigemodellen handlar om hur en klubb ska vara strukturerad och vad man exempelvis får, eller bör ha, för märken på sina skinnvästar.

Enligt förespråkarna är modellen ett instrument för att ta bort oseriösa klubbar som vill ingå i gemenskapen av fel orsaker. Inte en rekryteringsbas för Hells Angels.

– En klubb som ansluter sig till den här modellen är vanligt fungerande klubbar med social samvaro, säger Håkan Jonasson.

Men han konstaterar också att en förutsättning för att bli upptagen i Hells Angels, eller de rödvita gängen i sfären intill, är att klubben medverkar i Sverigemodellens struktur.

– De flesta som kommer är vanligt folk och vi vill inte peka ut någon som kommer hit för att vara kriminell, säger Håkan Jonasson.

– De är vuxna och vi hoppas de sköter sig om de festar.

Mer läsning

Annons