Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maud Olofsson pressades på flytt av 20 statliga jobb

Flytten av 20 statliga jobb från Östersund till Stockholm blev klar i måndags. I tisdags debatterades flytten i riksdagen. Berit Andnor, (S), anklagade näringsminister Maud Olofson, (C), för att inte ta regionalpolitiskt ansvar.

Annons

De 20 jobben finns vid Statens institut för kommunikationsanalys i Östersund. Kvar efter flytten blir 13 jobb. Jobben tillkom när försvaret lade ner allt i stan.

Vid tisdagens interpellationsdebatt i riksdagen hävdade Berit Andnor att Maud Olofsson vägrar ta ansvar för att statliga jobb flyttas från Östersund till Stockholm.

– Den högerledda regeringen, med regionalpolitiskt ansvariga Maud Olofsson i spetsen, har sedan de tillträdde med en rad aktiva beslut lagt ner eller flyttat ett betydande antal statliga jobb till Stockholm, säger Berit Andnor i ett pressmeddelande.

Hon hävdar att jämtarna försöker mota arbetslösheten och skapa framtidstro och utveckling, men samtidigt fattar Maud Olofsson beslut om att jobb ska flyttas till Stockholm.

Maud Olofsson sa under debatten att det är klart att staten har ett ansvar för statlig verksamhet.

Hon hänvisade till skrivningar i budgetpropositionen: ”Det är viktigt att de statliga myndigheternas lokalisering i större utsträckning får en större spridning över landet”.

– Vi begär också av dem att de ska vara effektiva. Oavsett vad ni säger i den här talarstolen inser ni också att det behöver ske förändringar inom den statliga myndighetssfären, fortsatte Maud Olofsson under riksdagsdebatten.

Inlägget fick Marie Nordén, (S), riksdagsledamot från länet att kritisera näringsministern:

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att Maud Olofsson i samma andetag som det pratas utlokaliserade myndigheter börjar prata om effektiva myndigheter.

Marie Nordén fortsatte:

– Menar Maud Olofsson att det inte skulle vara effektivt att driva statlig myndighet ute i landet?

– Är det beskedet Maud Olofsson vill ge till alla statligt anställda som jobbar på myndigheter som ligger utanför Stockholm?

Från Maud Olofsson kom följande svar:

– Socialdemokraterna tycker att statlig verksamhet ska rädda lands- och glesbygden. Statliga myndigheter ska inte effektivisera sin verksamhet. Det behövs inga åtgärder för att stärka entreprenörskapet...

Maud Olofsson avslutade med att hänvisa till att centern vill ha mer entreprenörer som bygger Sverige underifrån och att det är grunden för Centerpartiets arbete i regeringen.

Mer läsning

Annons