Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matkedja erbjuder jobb för alla

/
  • Pelle Andersson är välkänd bland kunderna på Blå Center i Östersund. När han står och packar upp varor till tacohyllan hejar han på nästan alla som kommer förbi och hjälper dem att hitta rätt. ”Det kom varor i går (läs tisdag), det gör det alla dagar utom onsdag och söndag”. Han tycker att det bästa med jobbet är att han träffar många människor.  Foto: Håkan Luthman
  • ”När det är fullt lyser en lampa”, säger Per-Anders Olofsson. Då plockas papphögen ut, läggs på en pall och hämtas sedan för återvinning.

Per-Anders Olofsson tar hand om ett halvt ton wellpapp i veckan. Han ser till att kartonger pressas ihop och packas i buntar som ska till återvinningen. Pelle Andersson sköter bland annat uppackning av varor och tar med kartongerna till papperspressen. LT har besökt dem på jobbet på Ica Blå Center.

Annons

Per-Anders Olofsson har genom Mica jobbat där i tio år. Pelle Andersson har varit där i ett drygt år, först genom sin anställning på Samhall och sedan höstas är han anställd på butiken.

För Magnus Bardosen, butikschef, är det inget nytt att människor som har nedsatt arbetsförmåga eller funktionshinder erbjuds jobb i butiken.

– Det är naturligt för oss att hjälpa till och ge sysselsättning. Det är givande att se människor växa på det sätt som Per-Anders och Pelle gör. Och vi har roligt tillsammans, säger Magnus Bardosen.

Det finns flera handlare inom matvarukedjan, inte minst i Jämtland, som även tidigare erbjudit funktionshindrade arbete. Men Ica vill att fler ska få den möjligheten och har startat ett nationellt projekt, ”Vi kan mer”.

– Projektet är treårigt men satsningen lever förhoppningsvis vidare även efter det. Det finns en plats i arbetslivet även för dem som har ett funktionshinder, säger Magnus Bardosen.

Förutom att packa upp ute i butiken arbetar Pelle Andersson till exempel med att ta emot varor, städa och sköta posthanteringen.

– Det är ett trevligt jobb. Jag tycker det är rolig att jobba med människor och känner många som kommer hit för att handla eftersom jag bor i området, säger han.

Pelle har haft olika jobb under sin tid som anställd på Samhall.

– Jag har varit vaktmästare, jobbat på Gärdin och Person och städat på hotell förut, säger Pelle Andersson.

Han tycker att det är bra att Ica startat projektet.

– Det behövs, säger han.

Efter en stund kommer Per-Anders Olofsson inrusande i personalrummet. Han har följt med i bilen som kör ut varor till kunder som beställt.

– Du gillar att åka bil du, säger Magnus Bardosen.

Per-Anders ler som en sol och nickar.

– Vi har varit på uppdrag, säger han.

Per-Anders visar maskinen som han använder för att pressa ihop kartong och plast till hanterbara balar.

– Först stoppar jag in kartongen och sedan stänger jag luckan och trycker på den här knappen.

Det börjar dundra när maskinen jobbar. Efter en stund stängs den av och han kan stoppa in fler kartonger.

Pelle Andersson visar en ny press som står utomhus ännu så länge. Den apparaten är större och kartongen hamnar direkt i en container. Men det ska byggas ett tak över den sedan.

– Men det är bra med frisk luft, säger Pelle Andersson.

Projektet ”Vi kan mer” har inspirerats av Glada Hudik-teatern som 1996 startade en teatergrupp för funktionshindrade. Ica tog kontakt med Pär Johansson, initiativtagaren till Glada Hudik-teatern, och ur det föddes projektet.

– Vi vill helt enkelt ge fler en värdefull sysselsättning, sägerAnders Hallgren, förbundssekreterare på Ica-handlarnas förbund.

Projektet samarbetar med Samhall och kommunernas dagverksamhet.

– Intresset är jättestort, varje dag hör nya handlare av sig och vill delta, säger Anders Hallgren.

Mer läsning

Annons