Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maths O Sundqvist bryter tystnaden om sina skulder

/

Finansmannen Maths O Sundqvist bryter tystnaden om sitt stora lån som sägs ha sänkt investmentbanken Carnegie.

Annons

– Tystnaden har kostat mig, säger han i en intervju i Dagens Nyheter.
Den snabba expansionen i sitt företagsimperium har Sundqvist delvis byggt upp i sina två fastighetsbolag Norrvidden och Fabös. Stora aktieposter köptes också i börsnoterade bolag förra året. Affärerna finansierades delvis med lån från Carnegie.
– Det har gått fort de senaste åren och jag har gjort misstag, säger Maths O Sundqvist till DN.
När låneskulden hos Carnegie hotade bankens existens tog staten, via Riksgälden, över Carnegie. Men mellan Sundqvist och Riksgälden råder det delade meningar om hur stor ”miljardskulden” egentligen är till Carnegie.
Enligt Sundqvist kommer han att betala av skulden, om han får fortsätta att driva sina företag. Sundqvist hävdar också att Carnegie hänvisat till en värdering som de gjort och som uppges visa att bolagen är i praktiken värdelösa för Sundqvist.
– Men den värderingen får jag inte se, säger Maths O Sundqvist i intervjun.
För DN har han visat en skissartad balansräkning där hans företagssfär värderas till 9, 7 miljarder kronor och skulderna ligger på 8, 2 miljarder. Därmed ska det finnas eget kapital på 1, 5 miljarder kronor, enligt Sundqvists uträkning.
Han hävdar också att kassaflödet, de pengar som kommer in i företagen, räcker mer än väl till att klara betalningarna på lånen.
Enligt Sundqvist har Carnegie krävt att han ska lämna ifrån sig företagen, mot att han får behålla ”lite smågrejor”.
– Men min yttersta önskan och vilja är att vi kan komma till en överenskommelse där jag kan få vara kvar, säger han.
Carnegie avvisade enligt Sundqvist ett detaljerat förslag om det här i måndags men Maths O Sundqvist fortsätter ansträngningarna med att hitta en lösning.
 

Mer läsning

Annons