Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Maths har brutit ingångna avtal”

Maths O Sundqvist anklagas för att ha brutit ingångna avtal när det gäller att inte belåna fastigheter utan Carnegies godkännande.

Annons

Pantsatta säkerheter i fastigheter som ingår Skrindan kan därför bli aktuella för genomlysning framöver. I Skrindan finns fastighetsbolagen Fabös och Norrvidden med stora bestånd i Östersund och Norrland och många hyresgäster.

Det har förekommit uppgifter om att flera banker slåss om samma säkerheter i Skrindans fastighetsbolag har ni någon bild av ur det där ser ut?

– Jag har en relativt god bild och jag kan säga så långt att Maths har väl brutit ingångna avtal med Carnegie, säger Arne Berggren, vd på Valot Invest som förbereder ett övertagande av hela Skrindan.

– Det har funnits ett avtal mellan Carnegie och Maths att han inte ska pantsätta någonting i koncernen utan Carnegies godkännande, fortsätter Arne Berggren.

I tisdagens LT svarade Maths O Sundqvist så här på samma fråga:

– Det är ett otäckt påstående. Det skulle vara ett underbetyg åt alla banker om det skulle gå att låna hos alla med samma panter.

De steg som nu tas mot en auktion är enligt Arne Berggren inte något konstigt, men spektakulärt i den meningen att det handlar om stora belopp och en känd finansman i centrum för alltihop.

– Det här är något som sker dagligen när det är frågan om vanliga människor som råkar illa ut, säger Arne Berggren.

Han bedömer att Skrindan även framöver kommer att ha kvar sin skuldbörda på 8–9 miljarder, även om Sundqvist eller någon annan lägger upp en miljard.

Det du kallar ett avtalsbrott med pantsättningar på flera ställen utan Carnegies godkännande kommer det att leda till vidare åtgärder?

– I det läget att Maths skriver på avtalet så innebär det i överenskommelsen att vi inte ska gå på honom på något sätt.

– Skriver han inte på är det här en fråga vi får gå igenom och titta om det har uppstått oegentligheter. Då är det ett helt annat läge och vi måste i så fall ta en helhetsbild på hela koncernen Skrindan, säger Arne Berggren.

Innebär det en personlig konkurs för Maths O om han inte skriver på avtalet där Carnegie tar över alla företag?

– Det ligger i farans riktning. Vi har fortsatt en fordran på en miljard kronor. Får vi inte in dom pengarna i auktionen så har vi en restfordran på Maths O Sundqvist och jag vet inte vilka övriga tillgångar han har som kan motsvara den, förklarar Arne Berggren.

Mer läsning

Annons