Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matcher med sopor i fokus på årets First lego league

/
  • Fyra lag, två från Jämtland och två från Västernorrland, deltog i First lego league på Campus i Östersund under lördagen. På bilden ses domare samt elever från Kastellskolan i Härnösand.
  • Tävlingen är en återkommande internationell tävling i forskning, teknik och marknadsföring och riktar sig till barn och ungdomar mellan 10-16 år. På bilden ses Anton Marklund och Jill Hedlund från Vallaskolan på Frösön.
  • Nicolas Ågnell och Nils Forsén från Östbergsskolan deltog i tävlingen.
  • Blossom Davis och Hjalmar Lindberg från Kastellskolan i Härnösand visade upp sin monter, en del av marknafsföringsbiten, som också ingår i tävlingen. De har presenterat ett sycafé som idé, där det ska sys tygpåsar av gamla kläder och liknande, för att på så vis minska förbrukningen av plastpåsar.
  • Tävlingsbanan. Det gäller för robotarna att klara av olika uppdrag, exempelvis åka och hämta metangas på andra sidan banan. Banan ser likadan ut för alla tävlingsdeltagare världen över.
  • Anders Österberg från Teknikland, som är en av arrangörerna till tävlingen tillsammans med Mittuniversitetet och Region Jämtland Härjedalen.
  • Tävlingen är en återkommande internationell tävling i forskning, teknik och marknadsföring och riktar sig till barn och ungdomar mellan 10-16 år. På bilden ses Anton Marklund och Jill Hedlund från Vallaskolan på Frösön.

Legorobotar tävlade mot varandra under lördagen när det arrangerades First lego league tävling på Campus i Östersund. Totalt deltog fyra lag från länets skolor och Västernorrland. De har alla byggt och programmerat en robot som ska klara av olika uppdrag på en tävlingsbana.

Annons

– Tanken bakom tävlingen är att barn ska få lära sig grunden i programmering och att det ska inspirera till vidare högre studier inom vetenskap. Sen ska det givetvis vara roligt och de får lära sig att samarbeta och hjälpa varandra och andra, säger Anders Österholm från Teknikland, en av arrangörerna.

Tävlingen är uppdelad i tre delar; forskning, marknadsföring och teknik, där robotarna står för teknikdelen. Forskning innebär att lagen ska definiera ett problem utifrån årets tema, i detta fall sopor, och forska kring problemet. Kastellskolan i Härnösand hade som idé ett sycafé där det ska sys tygpåsar av gamla kläder och liknande, för att spara in på plast. Via en monter och en minimodell visade de upp sitt förslag, vilket också blev en del av marknadsföringsdelen.

– Plastpåsar är ett stort problem och vi har ett förslag här på hur det går att minska förbrukningen, säger Blossom Davis, en av eleverna från Kastellskolan som deltog i tävlingen.

Det vinnande laget, som utses efter dagens slut, går vidare till skandinavisk final i Mo i Rana i Norge.

Annons