Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massor gick fel när sjukhuset tog hand cancersjuk 80-åring

Allt verkar ha gått fel när en 80-årig cancersjuk kvinna kom till Östersunds sjukhus för behandling. Bristerna i omhändertagandet är anmälda till Socialstyrelsen som nu kommit med sitt beslut.

Annons

Socialstyrelsen ställer krav på åtgärder vad gäller remisshantering, väntetider, informationsöverföring, dokumentation, transportrutiner och överbeläggningar.

Allt började i november 2007 när kvinnan undersöktes på öron- näsa- halsenheten vid Östersunds sjukhus. Där bestämdes att hon skulle utredas vidare via kirurgkliniken.

Men inget hördes från sjukvården och efter ett drygt halvår försämrades patienten i form av trötthet, svullnad i halsen, skrovligare röst och feberattacker med skakningar.

Kvinnan kontaktade sjukhuset och fick beskedet att hon skulle få en tid ”sen sommar , tidig höst”.

Kvinnans tillstånd försämrades ytterligare och hon tog kontakt med kirurgmottagningen som meddelade att, eftersom sjukhusets specialister på sköldkörtlar var på semester, skulle hon få besökstid den 1 september.

Men i juli ringde kvinnan sjukvårdsupplysningen som ordnade med ett besök på en hälsocentral i Östersund samma dag, därifrån blev hon remitterad akut till medicinkliniken för inläggning.

Efter några dagar skulle hon transporteras till Norrlands universitetssjukhus i Umeå med ambulansflyg. Transporten från sjukhuset till flyplatsen skedde med sjuktransportbil.

När hon kom fram till flygplatsen visade det sig att flygplanet var försenat och patienten hänvisades till ett vilrum på flygplatsen tillsammans med sonen.

Sonen ifrågasatte detta med tanke på mammans tillstånd och de svårigheter han såg med att transportera henne från vilrummet till flygplanet.

Kvinnan kom så småningom till onkologiska kliniken i Umeå med en tumörsjukdom och en cellgiftsbehandling inleddes.

Socialstyrelsen har granskat anmälan, avvikelserapporter, journalkopior och fått yttrande från verksamhetscheferna inom område medicin och kirurg. Sammantaget finner de många brister som sjukhuset måste rätta till.

Socialstyrelsen vill ha besked om vilka åtgärder som har gjorts senast den 15 februari.

Annons