Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marjas mål – att hjälpa barnen i Peru

/
  • ”Främst har vi valt de här bergen för att vi kan åka skidor ner från dem, det är ju det vi gör. Men vi har också valt dem för att de är fina berg”, säger Marja Persson.
  • Marja Persson från Aspås är en av världens bästa friåkare och kom i år tvåa på Freeride world tour, friåkarnas motsvarighet till alpina världscupen. Nu ska hon till Peru och bestiga flera höga berg och samla in pengar till peruanska barn.
  • Marja Persson, Laura Bohleber och Giulia Monego utgör skidåkardelen av expeditionen. Klaus Kranebitter följer med som fotograf och bergguide. Foto: Klaus Kranebitter

Högt uppe i Anderna kommer Marja Persson, Laura Bohleber och Giulia Monego kämpa sig uppför snöiga bergssidor och glaciärer. Målet är, förutom bergstoppen, att peruanska barn därmed ska få det lite bättre.

Annons

Jämtländska friåkaren Marja Persson ska tillsammans med de två andra skidåkande tjejerna bestiga tre höga berg i Peru.

Syftet med projektet är att samla in pengar till barn som har det svårt i det sydamerikanska landet. Pengarna ska gå till två olika center som arbetar med utsatta barn.

Centren erbjuder både boende och fritidsaktiviteter för barnen som ofta tvingas arbeta hårt för att överleva. Många av dem är föräldralösa och bor eller har bott på gatan.

– Initiativet till projektet togs av min vän Laura Bohleber som besökte området Cajamarca i norra Peru, säger Marja Persson. Vi friåkare är ju ofta på skidorter som präglas av lyx och när vi åker skidor på lite mindre utvecklade ställen möter vi en annorlunda verklighet. Förhoppningen är att de här att projekten för barn ska få det bättre finansiellt i och med vår resa.

Bergen som ska bestigas heter Tocllaraju (6032 m), Artesonraju (6025 m) och Ishinca (5530 m). Uppåt kommer bestigningen ske mestadels i traditionell alpin stil med stegjärn och isyxa.

Men nerför är det så klart skidor som gäller för Marja Persson, Laura Bohleber och Giulia Monego som alla är skidåkare till yrket.

Med på resan finns också fotografen och bergsguiden Klaus Kranebitter som ska dokumentera bestigningarna.

– Det är klart att det är en personlig målsättning för oss att bestiga bergen, säger Marja. Men det som är allra viktigast är att pengarna vi samlar in hjälper barnen.

Insamlingsprojektet har hittills lyckats få in 5000 euro, drygt 50000 kronor från de huvudsponsorer som stöttar expeditionen.

Den 8 juli reser Marja Persson till Peru för att ansluta till de övriga. Efter acklimatisering till höjden och etablering av basläger nedanför berget ska första toppförsöket göras, enligt planen ska det ske den 12 juli.

Vill man följa Marja Persson, Laura Bohleber och Giulia Monego kan det göras på: www.greenski.org/summits4kids där de har en blogg som kommer uppdatera via satellittelefon under resans gång.

Mer läsning

Annons