Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marie Nordén, s, presenterade jobbkrispaketet för ungdomarna

/
  • Anton Åvall, Linnea Swedenmark och Emil Karlsson är lite bekymrade över sin framtid. Anton vill ut och resa efter han gått ut gymnasiet till våren, men måste ha ett jobb för att få ihop pengar. Linnea tycker det känns lite osäkert inför framtiden. Emil Karlsson gillar inte att vara arbetslös och ser framemot när han börjar en ny utbildning.  Foto: Henrik Flygare
  • Foto: Henrik Flygare

Utbildning som rustar inför tider då den ekonomiska svackan vänder uppåt det är en del i socialdemokraternas jobbkrisprogram. Jämtländska riksdagsledamoten Marie Nordén presenterade socialdemokraternas tilläggsbudgetmotion i samband med att hon träffade ungdomar på Tingshuset i Östersund.

Annons

Det var en liten skara ungdomar, mellan 18 och 22 år, studerande och arbetslösa, som samlats i Tingshusets kafé på fredagsförmiddagen.

– Den här generationen har inte samma möjligheter till utbildning som sina föräldrar, de är en förlorad generation om inget görs. Det måste satsats på utbildning för att rusta för när lågkonjunkturen vänder. Det är oansvarigt att inte göra det, säger Marie Nordén.

Ungdomarna på plats håller med om att framtiden inte ser så ljus ut.

– Jag vill ut och resa när jag gått ut skolan och behöver ett jobb för att spara ihop pengar. Men det verkar betydligt svårare att få ett nu än för ett halvår sedan, säger Anton Åvall, som går sista terminen på gymnasiet.

– Det känns lite osäkert, säger Linnea Swedenmark, som också hon går sista terminen på gymnasiet.

– Det är många jobb som försvinner i tysthet nu, till exempel timanställningarna. Det är extrajobben som försvinner först, säger Marie Nordén.

Emil Karlsson är 22 år och för tillfället arbetslös.

– Man försöker sysselsätta sig. Men det är tråkigt att inte ha något att göra och man blir rastlös, säger han.

Han tycker också att det är skämmigt att vara arbetslös.

– Jag gick till arbetsförmedlingen men vände i dörren. Det är obekvämt att komma och säga ”hej jag är ung och arbetslös”, säger Emil Karlsson.

– Nu väntar jag på att en utbildning jag kommit in på ska börja, så det känns inte som någon idé att skriva in mig på arbetsförmedlingen, säger han.

Satsning på utbildning är en del av det som ingår i den socialdemokratiska tilläggsbudgetmotionen, som omfattar totalt 20 miljarder kronor. Stötta små företag genom sänkt arbetsgivaravgift. Få snabba jobb genom investeringar på infrastrukturtur och välfärdsjobb till kommuner och landsting, är andra exempel som Marie Nordén tar upp.

Annons