Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Margareta Winberg håller i konferens om sexhandel

/
  • Margareta Winberg har tackat ja till att leda en stor konferens om trafficking och sexhandel. Bakom konferensen står EU direkt i Jämtland med Christer Siwertsson i spetsen.Foto: Henrik Flygare

– Människohandeln är vår tids slaveri. Och den är mer omfattande än den någonsin varit tidigare.

Det säger Margareta Winberg, tidigare jämställdhetsminister, som kommer att hålla i en konferens om trafficking i Östersund efter årsskiftet.

Annons

Informationsnätverket EU direkt, underställd EU-kommissionen och som i länet drivs av landstinget, kommer den 20 januari att arrangera en konferens om sexhandel och trafficking.

Förra året handlade EU direkts konferens om muslimer i Europa och i år blir det alltså ett minst lika angeläget ämne. Bakom arrangemanget står de enda anställda i EU direkt, Christer Siwertsson och inhoppande vikarien Sofie Pedersen som engagerat namnkunniga Margareta Winberg som moderator för konferensen.

– Budskapet är att människohandeln är det moderna slaveriet. Skillnaden är att fler drabbas i dag och att det är utbrett i hela världen. Och problemet är att företeelsen ökar kraftigt, säger Margareta Winberg, tidigare bland annat jämställdhetsminister i Perssonregeringen.

Lite siffror från FN:

Tre miljoner barn världen över är utsatta för sexhandel.

400 till 600 kvinnor är ”traffickerade” i Sverige.

50 000 klickar in sig varje dag på illegala sexsajter – med toppar vid lunchtid och på kvällar.

– Även om problemet med sexhandel inte är fullt så utbrett i Sverige så finns det mycket man som enskild kan göra för att hindra den även i Jämtland. Och jag har mina tankar, säger Margareta Winberg.

Tankarna kommer att diskuteras på Folkets hus den 20 januari nästa år. Målgruppen är allmänheten skolor, företagare och lokala politiker.

Huvudtalare är drottning Silvia. Fler som kommer att dyka upp under konferensen är: Pierre Schori, Gunilla Ekberg samt Annica Karlsson, (C), riksdagsledamot.

Annons