Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många svenskar vill ha mer semester

/
  • Vilken förmån skulle du förhandla om vid ett nytt jobb?
Ebba Johansson, Hammerdal
– Lönen känns viktigast, i alla fall just nu. Nu är det varken lätt att få ett jobb eller att få in pengar. Är man ledig för mycket får man inte in några pengar heller.
  • Emma Nordborg, Strömsund– Jag skulle förhandla om arbetstider. Att tiderna är mer flexibla. Då skulle jag kunna ha möjlighet att vara hemma när det behövs med familjen eller när barnet är sjukt.
  • Per Edlund, Östersund– Jag har inte så mycket erfarenhet av arbetslivet än, men jag skulle vilja kunna göra avdrag för telefoni och internet. Har man ett bra jobb som man trivs med skulle jag inte ha något emot att lägga ner mycket tid på arbetet.
  • Karin Carlsson, Östersund– Bra arbetstider skulle jag prioritera. Jag är lite bortskämd för just nu har jag ett jobb där jag kan styra arbetstiden själv. Jag kan ta ledigt när jag vill och istället jobba kvällar eller helger.
  • Jon Eriksson, Östersund– Jag skulle förhandla om en bra arbetsplats, kanske eget kontor som är bra ergonomiskt och har bra luft. Lönen känns också viktigt och arbetstiden. Allt beror på vilken tid på dygnet som man ska jobba.

Trots att Sverige har flest antal betalda semesterdagar bland EU-länderna är svenskarna inte nöjda - vi vill ha ännu mer ledighet.

Annons

Semestertiderna är nu över för många svenskar och enligt en undersökning får vi inte nog. Vi vill mer semester. I en undersökning gjord i juni i år av Alecta fick svenskar svara på frågan om vilken förmån de skulle vilja förhandla om vid en ny anställning. Över hälften av de tillfrågade skulle då vilja ha mer semester. Det är en ökning på tio procent jämfört med en liknande undersökning gjord två år tidigare.

Höginkomsttagarna är de som starkast skulle prioritera en längre semester. Endast 40 procent av låginkomsttagarna skulle förhandla om längre semester.

Något som även stod högt på svenskarnas lista över förmåner var arbetstiden.

Drygt 70 procent av svenskarna som deltog i undersökningen hade gymbidrag, vilket är den vanligaste förmånen bland anställda i Sverige.

Annons