Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många går utan reflex i höstmörkret: Svåra att upptäcka

/
  • Per Söderberg, ordförande i NTF i Jämtland, tycker att alldeles för många saknar reflex.Foto: Henrik Flygare

Att se gångtrafikanter blir gradvis allt svårare när mörkret tilltar och skillnaden med eller utan reflex är jättestor.

Annons

Att en hel del fotgängare saknar reflexer har NTF noterat. Där anser man att det är upplagt för svårigheter när dimma och frosthalka dessutom tillkommer med jämna mellanrum.

– Under de senaste dagarna har jag personligen upplevt en stor avsaknad av reflexer. Folk som går ut på övergångsställen i mörka kläder är svåra för bilförarna att upptäcka, säger Per Söderberg, ordförande i NTF i Jämtland.

Några siffror som NTF framhåller är att du med reflex syns på 125 meters avstånd i mörker, vid möte med en bilist som har halvljuset påslaget.

Utan reflex och med mörka kläder krymper avståndet till 20-25 meter. Dessutom är bromssträckan i vinterväglag två till fyra gånger längre.

Vägverket har uppmärksammat att de flesta olyckor där gående blir påkörda händer när det är mörkt. Ofta beror olyckorna på att de som är ute inte har reflex.

Rekommendationen är att byta reflex efter ett några år eftersom den slutar att fungera. Det är en optisk produkt som påverkas av att ligga i fickan och bli repig.

När NTF förra vintern testade reflexer som köpts i åtta stora landsomfattande företag visade sig den billigaste reflexen vara bäst.

Den reflekterande förmågan mättes hos ett antal olika modeller: hårda, mjuka, hängande och så kallade snap-on.

– Alla blev godkända men förmågan att återkasta skenet från en bilstrålkastare varierade stort, enligt NTF:s projektledare Katarina Bokström.

Mer läsning

Annons