Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många åtal för sexbrott mot barn i Jämtland

Andelen anmälningar om våldtäkt mot barn som leder till åtal skiljer sig mellan olika delar av landet. Jämtland ligger dock bra till i statistiken.
- Anledningen till att vi har bra siffror beror på att vi inte ger upp på en gång.

Annons
Det säger åklagaren Eva-Lena Rimér som kommentar till de siffror från Brå, Brottsförebyggande rådet, som Dagens Nyheter tagit fram.
I Blekinge och Gotland ledde inte en enda anmälning om våldtäkt mot barn under 15 år till åtal föra året. Däremot hamnar Östergötland och Jämtland högt upp i statistiken där 43 respektive 42 procent av anmälningarna ledde till åtal.
Vice överåklagare Marianne Ny, chef för åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg som bland annat utvecklar metoder i utredningar av sexbrott mot barn, säger dock till TT att statistiken bygger på relativt få anmälningar.
- Ett ärende kan till exempel innehålla många brottsmisstankar vilket ger ett stort utslag beroende på hur det går.
Men att det finns skillnader mellan åklagarkammarna medger Marianne Ny. Något enkelt svar på varför de finns har hon dock inte, men problemet har enligt henne uppmärksammats under flera år.
- Vi har genomgående haft bra statistik utifrån att vi åtalar procentuellt sett många när det gäller både våld mot barn, men även våld mot kvinnor, säger östersundsbaserade åklagaren Eva-Lena Rimér till LT.
Enligt henne beror den höga åtals-procenten i Jämtland inte enbart på att åklagarna är extra offensiva i Östersund utan även att viljan att utreda är stor hos polismyndigheten i länet. Eva-Lena Rimér konstaterar att det gjorts många utredningar kring varför andelen anmälningar om våldtäkt mot barn och som lett till åtal är så lågt.
- Den främsta kritiken är att man lägger ner i för tidigt skede; att man inte ens bryr sig om att höra den misstänkte. Om han skulle få för sig att erkänna, så får han inte chansen till det utan redan på anmälningsstadiet så bestämmer man sig för att inte utreda.
- Jag vill påstå att anledningen till att vi har bra siffror beror på att vi inte ger upp på en gång. Vi gör en utredning i varje fall.
Annons