Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Majoriteten vill slopa sparkravet på 62 miljoner

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänstern i Östersunds kommun presenterar en svag budget inför 2011 och slopar sparkravet på 62 miljoner kronor. Det är ingen bra idé tycker oppositionsråd Carina Zetterström (C).

Annons

När kommunstyrelsen i Östersund sammanträdde på tisdagen var budgetdirektiv för 2011 och flerårsplan 2012–2013 uppe på dagordningen.

De tidigare sparkraven på 62 miljoner kronor som låg för 2010 tas bort.

– Visst tar vi en risk men vi tror på positiva händelser under året, säger Jens Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Den i grunden goda kommunala ekonomin, en tro på att prognosen av skatteintäkterna kommer att höjas men också det faktum att det är val i höst är något av det som ligger bakom S, Mp och V:s direktiv.

– Regeringen bör i vårbudgeten också komma med besked om mer pengar till kommunerna, säger Jens Nilsson.

Men enligt direktiven tillförs alla nämnder och verksamheter drygt 40 miljoner kronor för ökade kostnader och prisökningar, och nämnderna ska som försiktighetsåtgärd utarbeta konkreta planer på minskning av kostnader om läget skulle försämras.

Majoritetens förslag lämnas vidare till kommunfullmäktige 18 mars. Då kommer också alliansen med sitt alternativ till budget och de har inte diskuterat detaljerna ännu berättar oppositionsråd Carina Zetterström (C).

– Men det känns viktigt att ha en buffert i ekonomin och jag tycker inte att man ska ta risker med skattebetalarnas pengar genom att ta bort sparkraven. Vi har ju sparkrav för 2012 och 2013 i flerårsplanen också, säger hon.

Mer läsning

Annons