Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Majoriteten i kyrkorådet: Vi har inte orsakat turbulensen

/
  • Moderaterna Christer Siwertsson och Jan Wikberg menar att kyrkoherden kört sitt ”eget race” när det gäller                 att stänga Gamla kyrkan. Foto: Ulrika Andersson
  • ”Det finns inget beslut fattat i kyrkorådet om att flytta verksamheten till kommunens värmestuga”, säger kyrkorådets ordförande Herbert Sjödin (C) och Marianne Eriksson (C).

Kyrkoherden Gunnar Prytz i Östersunds församling har skrivit ett avtal med Östersunds kommun om verksamhet i värmestugan på bekostnad av dagverksamheten i Gamla kyrkan. Det har nu upprört känslorna inte minst bland kyrkorådets borgerliga majoritet.

Annons

– Gamla kyrkan är en ikon där de flesta väljare vill se verksamhet, säger Moderaten Christer Siwertsson. Visst har vi kärvt med ekonomin, vi har ett underskott på 5,2 miljoner och ska göra de besparingar som krävs.

– Men verksamheten i Gamla kyrkan fortsätter till dess vi sagt något annat.

Den borgerliga alliansen i kyrkorådet träffades under ett möte i går när det blev känt att kyrkoherde Gunnar Prytz skrivit avtal med Östersunds kommun om verksamhet i värmestugan.

I den frågan anser de förtroendevalda att kyrkoherden kört sitt ”eget rase” utan att vänta på beslut i kyrkorådet.

Nu mår ledningspersonalen i församlingen väldigt dåligt och facket hotar stänga expeditionen på grund av dålig arbetsmiljö.

– Därför har vi samlats i dag för att stämma av, säger kyrkorådets ordförande Herbert Sjödin (C). Det finns inga beslut om att lägga ner verksamheten i Gamla kyrkan där ska verksamheten pågå som vanligt.

Frågan ska nu diskuteras på kyrkorådets sammanträde den 10 september och därefter, om så beslutas, på ett extra inkallat fullmäktige. Men före valet kommer det säkert inte att ske.

– Det är inte kyrkorådet som orsakat turbulens i Gamla kyrkan, vi har inte sagt att verksamheten ska flytta.

De menar att kyrkoherden, som högsta tjänsteman i en politiskt styrd organisation, har gått för långt.

– Han har inte klart för sig sin roll som tjänsteman, slår de fast.

De menar att Gamla kyrkan är mer än bara en verksamhet för missbrukare. 75 procent av besökarna är andra personer. Att då flytta verksamheten till värmestugan ger fel signaler, tycker de.

Dessutom är värmestugan en kommunal angelägenhet.

Nu kommer majoriteten i kyrkorådet att kräva att kyrkoherden river upp det ingångna avtalet med kommunen.

– Det finns faktiskt vissa regler och om inte kyrkoherden vill ställa upp och jobba i en politiskt styrd organisation måste han ta konsekvenserna av det. Vi är i alla fall inte beredda att låta avtalet löpa.

– Kommunen har det yttersta ansvaret för den sociala verksamheten, säger Herbert Sjödin, kyrkan går in där inte kommunen räcker till. Här handlar det om två olika verksamheter som kan komplettera varandra.

Att Gamla kyrkans dagverksamhet är viktig visar inte minst namninsamlingar runt om i Östersund för ett bevarande. Runt ett par tusen namn har skrivit under listorna så här långt.

Nu har kyrkans ledning hotat med att sjukskriva sig om inte kyrkorådet ändrar sig.

– En konflikt med arbetsgivaren kan inte vara grund för sjukskrivning, säger Christer Siwertsson, vi måste lösa problemen.

– Personalen måste rätta sig efter arbetsgivaren, slår Herbert Sjödin fast. Det går inte att hota med att säga upp sig eller sjukskriva sig för att pressa fram ett beslut.

LT har förgäves sökt kyrkoherde Gunnar Prytz för en kommentar.

Annons