Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LT-tv: Strandsatta älgen skjuten

/

Insatsen med att avliva den älg som strandsatts på isen utanför Härke gick inte riktigt som planerat.

När 14 skott avlossats sprang djuret med blödande lunga längre ut på isen och fick senare skjutas från helikopter.

Annons

I tisdags kväll larmades SOS Alarm om att en älgkalv befann sig omkring 200 meter från land på den svaga isen utanför Härke, Frösön. I går förmiddag åkte jaktvårdskonsulenten Christel Johansson till platsen.

– Det är helt klart något fel på älgen. Troligtvis är det något fel på bakbenen, sa hon då till LT.

Vakthavande befäl vid Jämtlandspolisen gjorde samma bedömning och beslutade att djuret skulle avlivas.

Tanken var att en inhyrd jägare skulle skjuta djuret och att räddningstjänsten därefter skulle försöka att bärga kroppen.

Men insatsen gick inte riktigt som planerat.

Strax efter lunchtid i går inleddes arbetet. Jägaren sköt elva skott mot älgen, men på grund av en dålig vinkel, det långa avståndet och vindbyar dödade inget av skotten älgen. För att få en bättre vinkel assisterades jägaren därefter av räddningstjänsten på en flytbräda ut på isen och närmare älgen.

På omkring 100 meters avstånd försökte jägaren med ytterligare tre skott att avliva älgen, men inget av skotten dödade djuret. I stället blev älgen skrämd när jägaren och räddningstjänstens personal närmade sig och djuret sprang längre ut på isen.

– Tyvärr kan vi inte gå på vatten och kunde inte följa efter längre ut, säger Kjell Johansson, vakthavande befäl vid Jämtlandspolisen.

Hur många av de 14 skotten som träffade älgen är oklart, men mycket tyder på att älgen var allvarligt skadeskjuten när den sprang längre ut på isen. Enligt både polisen och räddningstjänsten blödde älgen från lungpartiet när den flydde från jägaren.

Till en början hade polis och räddningstjänst tänkt lämna älgen till sitt öde. Men vid 17.30 i går eftermiddag beslutades att djuret skulle avlivas från luften.

– Vi använde polishelikoptern och skytten kunde till slut avliva älgen, berättar Bengt Stadin vid Jämtlandspolisen.

Polisen ska nu ta kontakt med kommunen eftersom det är deras ansvar att transportera döda djur ur vattnet.

– Det får bli under torsdagen. Men det är ju heller ännu ingen fara ännu eftersom det är så pass kallt i vattnet, säger Bengt Stadin.

Polismyndigheten vill inte rikta någon kritik mot det arbete som jägaren genomförde i samband med avlivningsförsöken.

– Det var inte en lätt miljö för jägaren att jobba i den uppståndelse som hela situationen orsakade, säger Kjell Johansson.

Inte heller jaktvårdskonsulenten Christel Johansson tycker att det är anmärkningsvärt att inget av de 14 skott som avlossades dödade älgen.

– Det kan jag inte relatera till. Varje situation är speciell. Men självklart är målet att det bara ska behövas ett skott, säger hon.

Annons