Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LT prisad i stor tidningstävling

/

Länstidningen vann två priser i den tionde upplagan av tävlingen European Newspaper Award. LT vann dessa priser i stenhård konkurrens med 236 tidningar från 27 olika länder.

Annons
Grattis alla läsare! Ni håller en prisbelönad morgontidning i er hand! Länstidningen har för tredje året i rad visat sin internationellt höga klass genom att kamma hem två priser i den prestigefyllda tävlingen European Newspaper Award, som belönar väldesignade nyhetstidningar.
- Det här visar att även en landsortstidning kan vara med och brottas med de stora drakarna i Europa, säger Länstidningens chefredaktör Lennart Mattsson.
Pristagarna presenterades vid midnatt natten till söndagen. Länstidningen vann pris för nyhetssidor den 20 juni med sidan fyra och fem samt ett pris för fotoreportage den 29 februari, sidan 14 och 15.
- Vi har väldigt duktiga redigerare och fotografer som kan konkurrera på den europeiska marknaden, säger Lennart Mattsson.
Båda uppslagen redigerades av journalisten Alexander Andersson som blygsamt delar äran med sina medarbetare.
- Det är lätt att göra bra uppslag när man har bra bilder och material att jobba med, säger han.
Nyhetsuppslaget var om den tragiska flygkraschen vid Optands flygfält i somras och fotoreportaget var ett porträtt med den då avgående landshövdingen Maggi Mikaelsson.
- När det gäller olyckan så arbetade jag med en dramatisk händelse och bilder som skildrade detta väl. Reportaget om Maggi komponerades med bilder som gav en bra helhet, säger Alexander Andersson.
I fjol vann LT pris för bästa framsida och 2006 vann LT två priser; ett för bästa typografi och ett för bästa framsida. Det är alltså tredje året i rad som Länstidningen vinner pris i tävlingen.
- Från att inte ha skickat in några bidrag alls, kanske på grund av blygsamhet, så har det ju gått jättebra när vi har skickat in, säger Lennart Mattson.
European Newspaper Award har som syfte att utbyta information och idéer kring nyhetstidningar över hela Europa och organiseras av tidningsdesignern Norbert Kuepper. I juryn sitter tio personer som är journalister, vetenskapsmän och designers från nio olika länder. Svensk jurymedlem är Anna Sundkvist från Östersunds Posten.
- Det här visar att vi har en mycket bra tidning. Läsarna kan känna sig stolta, säger Lennart Mattsson.
Priserna delas ut vid European Newpaper Congress 2009, som hålls i Wien den 26 till 28 april 2009.
Annons