Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LRF-bas: Mjölkbönderna kan klara prissänkningen

Ännu sämre tider väntar mjölkbönderna i länet. Sänkta mjölkpriser och dålig lönsamhet, ingenting tyder på bättre tider. Bönderna kan i stället räkna med att mjölkpriset sjunker ytterligare under 2009.

Annons

Det förutspår LRF Konsult i den nya rapporten ”Lantbrukets lönsamhet 2008”.

– Redan som det ser ut i dagsläget kommer jag att förlora mellan 170 000 och 200 000 under nästa år, säger mjölkbonden Nils-Erik Bergkvist från Fåker.

Som LT berättade i går, måndag, får Milkos sänkning av mjölkpriset stora följder för många av länets bönder. Det var i torsdags som Milko beslutade att sänka mjölkpriset med 40 öre.

Enligt den nya rapporten ”Lantbrukets lönsamhet 2008” kan bönderna räkna med att mjölkpriset sjunker ytterligare under 2009. LRF Konsult väntar sig att medelpriset per ett kilo mjölk blir 3,05 kronor. Det innebär i så fall att lönsamheten försämras med närmare tio procent.

Nils-Erik Bergkvist, mjölkbonde i Fåker, är en av de som redan drabbats av Milkos sänkning av mjölkpriset.

– Jag blev bonde för att leva på det här och därför tänker jag inte kasta in handduken än.

Nils-Erik Bergkvist möter däremot ofta mjölkbönder som har bestämt sig för att sluta på grund av den dåliga lönsamheten. När mjölkpriset sänks ytterligare efter årsskiftet finns risken att ännu fler bönder tvingas sluta.

– Inom en tio års period kommer det att vara mjölkbrist i Sverige, tror Nils-Erik Bergkvist.

Sven-Erik Hammar, tillförordnad ordförande LRF Jämtland, tror däremot att mjölkbönderna i länet kommer att klara sänkningen. Att mjölkbönderna i norra Sverige får något högre stöd än bönderna i de södra delarna av landet kan spela en stor roll för produktionen.

– Jag tror absolut att bönderna i länet kan fortsätta med produktionen, säger han.

Sven-Erik Hammar tror också att bönderna måste vara beredda på att priserna på mjölken fortsätter att gå upp och ner.

– Vi måste kanske vänja oss vid att priset inte kommer att vara lika stabilt längre, säger han.

LRF jobbar för att hjälpa och stötta mjölkbönderna. De satsar bland annat på mjölkföretagardagar, dit de bjuder in mjölkproducenter för att prata om hur lönsamheten sett ut under 2008 och hur prognosen ser ut för kommande år. Bönderna får också möjlighet till framtidssamtal med LRF Konsult, där de får personliga råd och information om framtiden. Mjölkföretagardagarna kommer att arrangeras på fem orter under nästa år. För bönderna i Jämtland blir det närmast att åka till Umeå.

Mer läsning

Annons