Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lottakåren firar 80 år med jubileumsmiddag

/
  • Vice kårchef Inger Strandberg och informationslottan Karin Samuelsson förbereder som bäst festmiddagen till lottakårens 80-årsfest.    Foto: Anita Näsberg

Försvaret klarar sig inte utan Lottorna, vid skarpt läge då kallas de in. Men visst ser vi dem mest vid kokvagnar fyllda med ärtsoppa.

Annons

Den 11 september fyller Östersund Frösö Lottakår 80 år och det ska firas med middag på gamla mässen på I 5.

– Det blir bara tjejer, vi ska träffas och prata minnen, säger Karin Samuelsson som är informationslotta och Inger Strandberg, vice kårchef, sekreterare och utbildningsansvarig.

I Östersund finns det inte mycket till försvar kvar men hemvärnet, lottakåren och frivilligorganisationerna försöker hålla ställningarna.

– Gemenskapen och gratis utbildning det gjorde att jag gick med 1979 som ung mor för jag ville träffa folk, säger Karin Samuelsson. Jag gick först utbildning inom armén, det var en rolig tid med mycket marscherande.

I länet finns fyra aktiva kårer, förutom Östersund finns Hoting, Härjedalen och Näskotts lottakårer. Totalt har de 250 medlemmar, Östersunds är störst med sina 100.

– Jag tycker om gemenskapen med både Lottor och andra frivilligorganisationer, det handlar också om att få utmana sig själv när man är ute med hemvärnskillarna, säger Inger Strandberg.

– Kryp i bushen och göra mörkerskjutning exempelvis, eller se vad man klarar under en stressituation när man vare sig får gå på toaletten eller äta när man själv vill.

Annons