Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lösning nära för reumatikerna

Reumatiker ska kunna fortsätta bada i Remont- hagens varma bassäng utan remiss. Men det är inte klart hur landstinget ska lösa det.

Annons

På onsdagen backade landstingsfullmäktige i frågan om att ta bort möjligheten att köpa träningskort till landstingets träningslokaler, men det inga beslut är fattade ännu.

– Vi måste hitta en ny form för det, säger landstingsdirektör Karin Strandberg Nöjd.

Beslutet att ta bort träningskorten togs redan i juni. Men det var inte förrän i november som de berörda meddelades via brev. Ett 80-tal strokepatienter, reumatiker och neurologiska patienter med träningskort drabbades av beslutet. LT besökte bassängen då och träffade ett antal upprörda människor som var arga över att de inte längre skulle få tillgång till bassängen utan remiss.

Landstinget motiverade beslutet med att det berodde på säkerhetsskäl på grund av att det inte alltid fanns personal på plats. Det fanns också ytterligare ett skäl:

”Vid en översyn av träningskorten kom vi fram till att vi befinner oss i gränslandet för vad som är tillåtet. Vi kan inte med hjälp av skattemedel bedriva en verksamhet som inte är rent medicinsk, för folk som inte har en remiss, och därmed konkurera ut privata näringsidkare, det är inte tillåtet”, sa Rober Uitto, s, landstingsråd, till LT i november.

Och det är det som landstinget måste hitta en väg runt nu.

Rolf G. Swedbergh var en av dem som LT tidigare träffat på Remonthagen. Han sitter med i reumatikernas brukarråd, och använder bassängen ett par gånger i veckan.

– Det låter ju lite mer positivt nu, säger Rolf G. Swedberg.

Men vad han och många andra av de som använder sig av träningskorten allra helst vill är att träningen ska falla in under högkostnadsskyddet.

– Vi ser oss som sjuka och måste betala 500/600 kronor per termin ur egen ficka för träningskortet. Det här med träningskorten var egentligen en tillfällig lösning, när landstinget tog över driften av Remonthagen, men nu har det varit så väldig länge, säger Rolf G. Swedberg.

I dag, fredag, träffar reumatikerna landstingsrådet Robert Uitto, s, och överlämnar ett protestbrev.

Annons