Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Loppispengar har tagit Thomas fritidsgrupper runt i Europa i 30 år

/
  • ”Leksaker går alltid bra att sälja”, säger Thomas Kristiansson när han undersöker vad som samlats till årets loppmarknad.  I 30 år har han rest med sin fritidsgrupp på skolresor runt Europa. Foto: Jan Andersson
  • – Årets resa går till Kroatien, men innan dess ska allt det här säljas, säger Thomas Kristiansson på Vallaskolan.Foto: Jan Andersson

Under 30 års tid har Thomas Kristiansson, fritidsledare på Vallaskolan gjort en resa med sin fritidsgrupp. En stor del av pengarna till resorna har tillkommit genom att gruppen varje år tiggt prylar och anordnat en loppis. I år har man fått in rekordmånga grejor av allehanda kvalitet.

Annons

– Det var 1979 som vi kom på att försöka göra något annorlunda inom fritidsgruppen, berättar Thomas, samtidigt som han försöker sortera ett berg av loppisprylar till årets försäljning.

Då kom idén med att dra iväg på en resa och på den vägen är det.

Varje år sedan dess har eleverna från årskurs nio i Vallaskolan fått gjort en längre resa på cirka 14 dagar, som gått till olika turistmål i Europa.

Gruppen, som oftast består av cirka 15 elever och några vuxna, bor på olika campingplatser i fjälltält och Thomas säger att de brukar hålla omkostnaderna nere så mycket som möjligt.

– Loppmarknaden brukar ge mellan 10000 och 15000 kronor och resten av pengarna tar vi in på försäljning av bingolotter och andra aktiviteter.

Men ett år levde gruppen bättre än vanligt. Det var då de reste till Tjeckoslovakien, som fortfarande tillhörde östblocket.

– Vi hade köpt med oss ett 50-tal jeans från en affär i Östersund, som ville bli av med dem. Vi gav tio kronor styck och när vi kom fram till hotellet i Prag så frågade vi hotellportieren om han visste var vi kunde sälja dem. Han blev eld och lågor och lovade att skaffa pengar eftersom han ville köpa alla jeansen själv.

Gruppen fick 80 kronor paret i tjeckiska pengar och helt plötsligt var eleverna rika, åtminstone trodde man det.

– Eftersom pengarna var helt värdelösa utanför Tjeckoslovakien var det bara att försöka göra av med allt inom landet vilket visade sig vara nästan omöjligt då mat på restauranger var enormt billigt och ville vi köpa något med kvalitet så var det bara så kallade västaffärer som hade de varorna och de tog bara västvaluta. I de andra affärerna gapade hyllorna tomma. Det slutade med att vi fick skänka bort de pengar vi inte kunde göra oss av med innan vi åkte från landet.

Bara en gång under 30 år har gruppen haft krångel med en av minibussarna man färdas i.

– Det var i Tyskland för några år sedan som kopplingen pajade, så då blev vi stående där i fyra dygn innan vi kunde fortsätta.

När det gäller loppmarknaden som gruppen ska ha helgen efter midsommar, berättar Thomas att en del prylar börjar de känna igen efter alla år.

– Det kan vara en möbel som vi sålt tidigare eller någon udda pryl som vi kommer ihåg.

Han berättar också att det kommer många samlare och kollar efter sällsynta porslinsföremål vid varje loppis.

En del av grejorna renoverar våra elever som sommarjobbar på skolan.

– Vi vet ju inte vad sakerna är värda utan eleverna själva får sätta ett pris. Det brukar vara några tior för det mesta säger Thomas och fortsätter att jobba med all grejor som gruppen har samlat in för att bekosta resan till Kroatien, som är slutmålet i år.

Annons