Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Löntagare firar jul med lång ledighet och krispaket

/
  • Patrik Jonsson, Östersund, Närpolischef City.
– Om verksamheten tål det, går det bra att ta semester och det har jag gjort under mellandagarna. Annars har jag ingenting emot att jobba under jul, det brukar vara ganska lugnt då. Är det praktiskt möjligt finns även möjligheten för personalen att byta pass sinsemellan. Jag tänker bara vara hemma med familjen under jul.
  • Thomas Ruslin, Östersund, receptionist Clarion Hotel Grand– Jag är ledig till den 29 december. Det är inga problem för någon här att få ledigt under mellandagarna eftersom hotellet är stängt då. Jag får besök av släkten och blir hemma hela helgen.Patrik Jonsson, Östersund, närpolischef City– Om verksamheten tål det, går det bra att ta semester och det har jag gjort under mellandagarna. Annars har jag ingenting emot att jobba under jul, det brukar vara ganska lugnt då. Är det praktiskt möjligt finns även möjligheten för personalen att byta pass sinsemellan. Jag tänker bara vara hemma med familjen under jul.
  • Susanne Kjellman, Östersund, sjuksköterska barnmottagningen– Vi har stängt alla röda dagar, dagarna emellan får man ansöka om semester men jag jobbar då. Vi brukar komma överens om vilka som får vara ledig och det är aldrig några problem. Alla som velat vara lediga i mellandagarna har fått det. Jag ska fira jul med familjen hos mina föräldrar.
  • Johanna Lannerstedt, Östersund, stationsman Shell

– Jag jobbar på julafton och juldagen, sedan har jag tagit några dagar semester så jag blir ledig till den 5 januari. Den som jobbar jul får vara ledig nyårsafton och vice versa. Om man absolut vill vara ledig någon dag kan vi alltid fråga någon annan om man kan byta. Jag åker till släkten i Norrköping över jul och sedan till stuga i Lofsdalen.

Möjligheten att ta ut klämdagar under jul och nyår är ovanligt goda i år.
Det är både löntagarjul och varselår.
Och efter julklappsutdelningen kommer krispaketen.

Annons

Löntagarnas pussel med en sammanhållen ledighet är lagt sedan länge på många arbetsplatser.

Inom delar av vården och hos polisen innebär klämdagar däremot ofta mera jobb. När hälsan sviktar och konflikterna ökar krävs att samhället griper in.

Möjligheten att ta ut klämdagar hur är det med det?

– Det gäller inte för oss inom polisen. Vi har bemanning dygnet runt dagar och nätter och vi ser över så att vi har lite extra resurser vid behov kring exempelvis nyår, enligt Patrik Jonsson, chef för ordningspolisen i Östersund.

– För poliser i yttre tjänst finns inte något sådant begrepp som klämdagar längre, säger Patrik Jonsson.

Hur ser det ut inför jul och nyår?

– Vi har god bemanning i dagsläget. Det finns poliser i stort sett i varje närpolisområde.

Handeln räknar med bättre snurr på affärerna än vad som är vanligt i mellandagarna.

– Mellandagsrean står för en tredjedel av försäljningen under december, säger Carl Eckerdahl, ekonom på Handelns Utredningsinstitut. Han menar också att årets mellandagsrea ligger extra gynnsamt till, i och med att det är så få klämdagar i år vilket gör att människor kan ta långledigt.

– Då hinner de också handla mer.

Att 2008 bjuder på en riktig löntagarjul med flera röda dagar märktes i reseföretagens bokningar i början av juli. Då var 70 procent av julens resor slutsålda.

Sedan slog finanskrisen till med förlopp som påskyndade lågkonjunkturen. Nu är det krispaket till miljardbelopp som gäller mot den ekonomiska baksmällan

Förlängd julledighet är bara en av många åtgärder som görs på företagen just nu, i väntan på krispaketens effekter.

Hos några av de stora biljättarna är det redan tyst. Bara tomten är vaken.

Julledigheten blir lång för Chryslers bilbyggare. Samtliga gick hem i fredags och behöver inte komma tillbaka förrän 19 januari.

Och alla Mercedesarbetare tvingas ta extra lång julledighet när produktionen helt stoppas i fem veckor i vinter, säger en talesman för den tyska biljätten Daimler till Frankfurter Sonntagszeitung. Mellan den 11 december och den 12 januari kommer inga Mercedes att tillverkas, heter det.

Mer läsning

Annons