Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lodjur skymtades – mitt i centrala stan

/
  • ”Här strök lodjuret efter häcken och jag kunde se det en stund från mitt fönster. Nästa gång det dyker upp ska jag vara beredd med kameran”, säger Vanja Olsson. Foto: Jan Andersson

Något så ovanligt som ett lodjur mitt i Östersund såg hyresgästerna på Blomängen, efter Krondikesvägen i söndags. Lodjuret var också synlig på samma ställe sent på midsommaraftonen.

Annons

När Vanja Olsson tittade ut från sitt lägenhetsfönster i söndags förmiddag fick hon se en mycket stor katt som gick efter häcken nere på gårdsplanen. Samtidigt tänkte hon att så stora katter finns inte och inte med de färgerna heller.

– Jag såg randningen i ansiktet, tofsarna på öronen, de kraftiga bakbenen och den lutande kroppen, då förstod jag att det var ett lodjur som var där nere på gården.

För att vara riktigt säker på vad det var för djur ringde Vanja sin pappa och bad honom beskriva ett lodjur.

– Det stämde till 100 procent, säger hon.

Senare på dagen träffade Vanja en annan hyresgäst som också sett lodjuret.

– Det kändes skönt att inte vara ensam som sett det och min granne som är mycket naturintresserad var helt säker på att det verkligen var ett lodjur på tomten.

Grannen berättade också att lodjuret varit synligt en gång tidigare, då sent på midsommarafton.Nu grämer sig Vanja att hon inte hann ta fram kameran och ta en bild på den sällsynta gästen.

– Nu ligger kameran framme, och nästa gång ska jag inte missa tillfället.

Jessica Backeryd är naturvårdhandläggare på länsstyrelsen, hon säger att det är mycket sällsynt att ett lodjur drar sig in i tät bebyggelse.

– Visserligen har vi lodjur både i Ope och Spikbodarna, men jag har aldrig tidigare hört talas om att lodjur skulle vara synligt i stan. Normalt är de mycket skygga och när man hör det här undrar jag om det kan vara ett sjukt djur. På Frösön hade vi ett lodjur för ett antal år sedan som var angripet av skabb, det sköts senare inne på en gård.

Backeryd säger också att med tanke på den stora tillgången på mat i skogarna den här årstiden, finns det inte någon anledning för ett lodjur att söka sig till bebyggelse. Hon uppmanar de som ser lodjuret att vända sig till länsstyrelsen med sina iakttagelser.

Annons