Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsstilsenheten tar krafftag mot ohälsa

Livsstilsenheten i Jämtland är under uppbyggnad och i höst ska de ta krafttag mot ohälsan i länet. De planerar just nu kring fysisk aktivitet och matordning.

– Vi tittar på hur landstinget ska jobba för folkhälsan, säger Ronny Weylandt, enhetschef, LivsstilsmottagningenJämtlands län landsting.

Annons

Livsstilsenheten är under uppbyggnad men från och med september är arbetet i full gång, när de får förstärkning genom två nyanställda. De ska då utveckla ett program för vad som ska göras när det gäller att förbättra länsbornas levnadsvanor.

– Vi jobbar på lång sikt med hälsofrämjande arbete. Målet är att se till att alla personer i Jämtland ska hålla sig så friska som möjligt, säger Ronny Weylandt.

– Vi ska satsa på friskfaktorer i stället för risker, fortsätter han.

Livsstilsenheten ska utveckla arbetet med länets kommuner för att få dem att arbeta mer med friskvård. Enheten tänker också satsa på hälsa inför vårdvalsreformen nästa år.

– Då är det viktigt för oss att arbeta för att medborgarna ska få så bra sjukvård som de har rätt till, säger han.

Livsstilsmottagningen, som är en del av enheten, ligger granne med Nationellt Vintersportcentrum. Dit kommer idrottsmän och kvinnor från hela världen för att testa sig och förbättra sina resultat.

Där finns också ett testlabb för fysiologisk och medicinsk forskning. Allt detta försöker livsstilsmottagningen dra nytta av.

– Vi tar hjälp av vintersportcentrum för att hjälpa vanliga motionärer, säger Ronny Weylandt.

Annons