Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livräddande förslag avslogs

– Tusen kvinnor i länet avstår från mammografi, en livräddande undersökning, därför måste min motion bifallas.

Annons

Det säger Christer Siwertsson, m, som skrivit en motion angående kvinnors ojämlikhet vad avser mammografiundersökningar.

Frågan diskuterades på landstingsfullmäktiges möte i onsdags.

Siwertsson pekar på att låginkomsttagare och kvinnor födda utanför Sverige missar rätten till mammografi, därför vill han att landstinget ska kartlägga hur det ser ut i Jämtland.

Men landstingsrådet Robert Uitto tycker att länet har en hög besöksfrekvens av kallade kvinnor, år 2008 kom 91,4 procent av kvinnorna till undersökningen.

– Det värmer när du pratar om jämställdhet, säger Robert Uitto, det är vi riktigt bra på i vårt landsting. Men frågan är större än så många har inte råd att söka sjukvård överhuvudtaget.

– Nu pratar vi klassamhället ”kamrat Siwertsson”, säger Monalisa Norrman, v, det har vi känt till sedan länge. Ska vi göra något måste det bli generella insatser eftersom problemet finns i alla verksamheter.

Men Siwertsson sätter även fingret på skillnader i hur och när människor söker vård, där socialt utsatta grupper oftare än privilegierade grupper avstår från att söka vård.

– Här sticker utrikes födda ut genom att i dubbelt så stor omfattning som svenskfödda avstår trots behov, säger han.

– Det är utifrån dessa och liknande kunskaper som vi moderater skrivit motionen om rätten till mammografiundersökningar.

Efter votering med 29 röster mot 22 av slogs motionen. Alliansen reserverade sig mot beslutet.

Annons