Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Littorin öppnar för högre reseavdrag i glesbygden

/
  • Littorin öppnar för differentierade reseavdrag och uranbrytning där kommunerna själva vill.Foto: Henrik Flygare

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin öppnar för differentierade reseavdrag.
– Jag har förstått att för många i glesbygden finns det inget alternativ till bilen. För att få mer rörlighet måste vi titta över avdragen, säger han.

Annons

I går besökte Sven Otto Littorin Östersund med anledning av alla varsel.Och han stänger inte heller dörren för framtida brytning av uran. På direkt fråga svarar han

– Men det är inte aktuellt där kommuninvånarna säger nej.

År 2009 ser ut att bli ett riktigt skitår, precis som Sven Otto Littorin sa förra året. Han tror inte att 2010 blir mycket bättre.

Det är den snabbaste nedgången på länge i svensk och därmed jämtländsk arbetsmarknad. Han gläds åt att arbetsförmedlingen har resurser för att möta arbetslösheten med de 8,5 extra miljarder som de fick i december.

I går träffade han ledningen och fackklubbarna på Jonsson & Paulsson, ett av de företag som har varslat, i Östersund.

– Ett väldigt bra, välskött verkstadsföretag som är underleverantör till de stora fordonsföretagen, säger han.

– De vill ha ett så kallat nödlån från Almi, men de får inga tydliga besked från dem om hur det ser ut. Almi har i dag en låneram på tre miljarder.

– Bekymret är tillgång på riskvilligt kapital. Det är bankerna som är problemet, de håller igen, menar Littorin. Trots bankgarantin drar de sig för att låna ut pengar.

Bristen på rörelsekrediter hotar jobben i allra högsta grad, och Littorin slår fast att den finansiella krisen inte är över än.

Blir det förändringar i a-kassan?

– Vi ska se till att folk kan vara kvar i jobb, säger han. Att höja taket i a-kassan blir alldeles för dyrt.

Vad ska unga som vill bo kvar i Jämtland göra för att få ett jobb?

– De som blir utan jobb måste i första hand skaffa sig gymnasiekompetens.

Det kommer att bli några tuffa år framöver. Mest orolig är han för verkstadsindustrin, men även i bygg- och finanssektorn är det kris.

Kommuner och landsting ropar på stimulansåtgärder och stödpaket? Mellan 15 000 – 30 000 personer tror de kommer att varslas i landet.

– Det har vi inte sett ännu. Många tar det säkra för det osäkra och varslar. En del kommuner har inte utnyttjat de goda tiderna och sparat.

Anpassad pensionsålder, kan det vara något?

– Det är jag skeptisk till, jag tror inte att alla äldre ska bort från arbetsmarknaden. Det behövs 300 000 personer på den svenska arbetsmarknaden snart beroende på generationsväxling.

Kommer det att införas permitteringslöner?

– Det är inte aktuellt, skattepengarna ska gå till de långtidsarbetslösa och inte till arbetsgivarna.

Så en glädjande nyhet till alla föräldralediga. Om man blir uppsagd under föräldraledigheten så kommer inte a-kassan att baseras på den ersättningen om man blir arbetslös.

– Redan den 1 juli i år är den regeln ändrad.

Annons