Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lingon och blåbär från länet blir till sylt i Stöde

/
 • ”Blåbärskungen” Ulf Hagner, som äger bärförädlingsfabriken Blåtand i Stöde köper in mellan 20 och 80 ton bär – om dagen! 30 till 40 procent av bären kommer från Jämtland.
 • Efter en halv dag har fabriken fått in en ansenlig mängd bär.
 • Nyss inkomna lingon som väntar på att frysas. Sedan rensas de i den nya rensmaskinen.
 • Här i gamla sågverket i Stöde har företaget Blåtand sina lokaler. Trots investeringar på 40 miljoner är lokalerna redan för små.
 • Kristian Eriksson från Stöde har ett drygt jobb med att sätta små hättor på tusentals syltburkar.
 • ”Blåbärskungen” Ulf Hagner, som äger bärförädlingsfabriken Blåtand i Stöde köper in mellan 20 och 80 ton bär – om dagen! 30 till 40 procent av bären kommer från Jämtland.
 • I fryslagret är det minus 20 grader och här hamnar bären efter rensningen.
 • Rensmaskinen, som klarar 2 ton blåbär och lingon i timmen kostar 15 miljoner kronor. Flera kameror ser vad som ska bort och tryckluft blåser sedan bort skräpet.
 • Här kokas sylten med 30 procent socker och största kunden är Milko.
 • Terminalassistenten Karl Hagner från Sundsvall, har en avslappnad stil i väntan på bärsäljarna.90 procent av bären är lingon, säger han.

Undrar du var dina med möda hopplockade blåbär och lingon tar vägen om du säljer dem till en uppköpare? En stor del av dem hamnar hos bärförädlingsföretaget Blåtand i Stöde, som köper upp mellan 20 och 80 ton bär – om dagen!

Annons

”Om du bott i Stöde, hade du varit hemma nu”. Den slogan och det faktum att skådespelerskan Ingrid Bergman stundtals bodde utanför Stöde på 1940-talet, är det som orten är mest bekant för.

Men nu börjar Stöde även bli rikskänt i bärkretsar. Här finns en av landet största och snabbast växande bärindustri. Företaget ”Blåtand” köper in mellan 20 och 80 ton bär om dagen!

Ulf Hagner, som brukar kallas ”blåbärskungen” i Stöde med omnejd har nu ett 20-tal anställda som rensar bär, kokar sylt och sätter tyghättor på burkarna.

– Jag började min verksamhet 1986 på andra våningen i min lägenhet i Sundsvall, säger Ulf när han börjar berätta om sin industri över en kopp kaffe nere vid Ljungan, där den före detta sågen ligger. Nu har han byggt om den till bärfabrik.

Ulf var inte nöjd med den blåbärssylt som fanns i handeln och förstod att det skulle finnas en marknad för hemkokad sylt. Han fyllde sylten i burkar och sålde dem sedan lokalt. Verksamheten har sedan växt för varje år och nu är han en av de största bärförädlarna i Norrland.

Mellan 30 till 40 procent av bären som Blåtand köper in kommer från Jämtland. Resten av bären kommer från Ångermanland och Västernorrland.

Till företaget kommer en strid ström av leveranser med bär. Det kan vara söndagsplockare som har med sig en tioliters hink eller en uppköpare som levererar en hel långtradare med lingon och blåbär.

– Just nu är det som mest att göra, säger Ulf och jag och mina 20 anställda jobbar för högtryck.

När bären kommer in i fabriken så snabbfryser man dem direkt orensade. Det är för att den nya bärrensarmaskinen, som kostar 15 miljoner kronor, sorterar bort skräp och annat bättre om bären är frysta. Maskinen klarar av att rensa tre ton blåbär eller lingon i timmen. När bären är rensade packas de i 25– kilossäckar, fortfarande frysta.

En del av bären kokas till sylt i fabriken tillsammans med 30 procent socker. Både sylt och frysta bär säljs vidare i Sverige och nu på senare tid över hela världen till andra förädlingsindustrier. Särskilt Japan har visat intresse för blåbär. Där säljs bären som en hälsoprodukt, som man bland annat tror förbättrar synen.

Största kunden till sylten som kokas i Stöde är Milko, som använder den till sina olika yoghurtprodukter.

Just nu är det inte några högre priser man får om man väljer att sälja sina bär till Stödefabriken, det beror enligt Ulf på att tillgången i den här delen av landet har varit rätt så bra i jämförelse med andra delar.

Kommer du hit med blåbär betalar fabriken 14 kronor kilot medan lingonen bara ger 8 kronor för ett kilo. Har du lyckats att hitta hjortron så ger det cirka 60 kronor och mest betalar Blåtand för åkerbär, som de betalar 200 kronor kilot för.

– Vi handlar även med hallon, jordgubbar och smultron, berättar Ulf Hagner.

Han säger också att trots att man investerat över 40 miljoner i bärfabriken, rensningsmaskinen inräknad, så är anläggningen redan för liten och behöver byggas ut.

– Bär har blivit en viktig industri för den här delen av landet och det skapar sysselsättning i flera led, som transporter och uthyrning av bostäder till bärplockare som kommer från utlandet.

Mer läsning

Annons