Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lillänge drabbat av långvarig inbrottsvåg

/
  • Erika Fink klarade sig undan inbrott under natten mot fredagen, men har varit utsatt tidigare. ”Jag förstår om vaktbolagen inte har tid att vara här hela nätterna, men det borde gå att göra något åt det här problemet”, säger hon.  Foto: Ulrika Andersson
  • Micke Olsson brukar stå i Jämtröks vagn på Lillänge och sälja fisk. I går möttes han av en uppbruten dörr på sin arbetsplats.  Foto: Ulrika Andersson

Lillänge är drabbat av en stöldvåg. Under loppet av några veckor har ett flertal inbrott gjorts i försäljningsvagnarna på handelsplatsen.

– Det måste vara ungdomar som inte har något att göra som utför de här dåden, säger Erika Fink.

Annons

Under natten till i går var det dags igen.

Någon gång tidigt på morgonen hade någon eller några brutit sig in i Jämtröks fiskförsäljningsvagn och i den vagn som säljer thailändsk mat på Lillänges handelsplats.

I Jämtröks fall hade tjuvarna brutit upp dörren och kommit över en summa pengar, men lämnat inredningen relativt orörd.

I thaimatsvagnen påträffade förövarna bara några småmynt i växelpengar, men hällde ut en stor förpackning fisksås på golvet.

Kannika Lonnoi jobbar i vagnen och var den som upptäckte inbrottet.

– Jag kom hit i morse och såg vad som hänt. Man blir ledsen, säger hon och berättar att gårdagens inbrott var det tredje inom loppet av några få veckor. Första gången tog de sig in i vagnen, andra gången försökte de skada dörren och den här gången tog de sig in i den igen. Jag lämnar aldrig mer än max några tior i kassan så det finns knappt några pengar att hämta här.

Erika Fink, som har matvagnen Gott & Grillat, klarade sig undan den här gången, men har drabbats vid ett flertal tillfällen tidigare.

– Inbrottstjuvarna hoppas antagligen få tag på pengar, men det är fruktlöst eftersom vi tömmer kassan varje dag, säger hon.

Senast Erika fick ovälkommen påhälsning var för två veckor sedan.

Då valde förövarna att spruta ner kassaapparaten och stora delar av vagnens interiör med ketchup.

– Utöver själva inbrottet drabbas vi dessutom av skadegörelse och allt pappersarbete som hör till när man ska prata med polisen och försäkringsbolaget. Det blir mycket jobb runtomkring, säger Erika Fink frustrerat.

Vem tror du ligger bakom inbrottsvågen?

– Det måste vara unga personer. Annars tror jag inte att de skulle rikta in sig på att sno Coca cola-flaskor, Pucko och tablettaskar, säger hon.

– Jag tror att det är tonåringar som inte har något att göra. Frågan är bara varför deras föräldrar inte har bättre koll på sina barn.

Kannika Lonnoi tror att inbrottsvågen beror på Lillänges relativa isolering.

– Det är för lite folk i rörelse i det här området på kvällar och nätter. De bilar som passerar förbi Lillänge har ingen uppsikt över vad som händer här och skrämmer inte bort några tjuvar.

Micke Olsson på Jämtrök är också uppgiven inför stölderna.

– Securitas brukar snurra runt här med sina bilar, men de syns ju på långa avstånd. Det är inget som helst problem att springa och gömma sig om man vill, säger han.

– Man blir riktigt förbannad när man drabbas av sådant här.

Annons