Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Levande utställningar på Jamtli

/
  • Eward och Karolina Wastesson från Östersund följer med på en guidad vandring där skådespelare i tidstypiska kläder ger liv åt utställningarna.  Foto: Ulrika Andersson
  • Felicia Lindgren och Ida Hedström passar på att åka häst och släde under Jamtli vinterland.
  • I år valde Jamtli att lägga lite mer krut på inomhusaktiviteterna. Under söndagen passade bröderna Viggo och Ivar på att testa arkeologisk utgrävning där de får hjälp av Amanda Jönsson, arkeolog på Jamtli.

I stället för att sprida ut det årligt återkommande vinterland på Jamtli, valde de i år att lägga alla kort på en helg.

Annons

– Förut har vi haft Jamtli vinterland utspridd under en längre period, men i år har vi valt att komprimera det till en helg, säger Torgärd Notelid, avdelningschef på Jamtli, efter helgens arrangemang.

I år satsar de mer på inomhusaktiviteter för att slippa oroa sig för dåligt vinterväder. Och utomhus är aktiviteterna mindre utspridda och närmare entrén.

Utomhus kunde besökare bland annat åka skidor, prova isbowling och åka häst och släde. Felicia Lindgren och Ida Hedström, båda 10 år, tog sig en tur i släden.

– Vi ska åka med den andra häst och släden också, vi gillar hästar, säger Felicia, innan de far iväg på en ytterligare sväng runt området.

Inomhus kunde stora och små prova arkeologisk utgrävning.

– Vi använder benbitar och brända stenar som barnen får gräva fram, det är äkta även om fynden inte är så gamla, säger Amanda Jönsson, arkeolog på Jamtli.

Nytt för i år var att de fasta utställningarna i Jamtlis källarplan väcktes till liv. Under guidade visningar klev skådespelare fram ur montrarna och gav liv åt berättelserna om historiska skeenden och händelser.

Annons