Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leif vårdar Haitijordbävningens minsta offer

/
  • I resterna av en skola i Port-au-Prince försöker räddningsarbetare hitta överlevande.Foto: Tomas Härenstam/TT
  • Leif Isaksson tar hand om svårt sjuka och skadade barn i en svensk ambulans som kör barnen till platser där de           kan opereras. Omkring 200 000 personer beräknas vara skadade efter jordbävningen, men sjukvården bedrivs ännu i stor utsträckning under bar himmel.  Foto: Privat

Mat finns till alla nu men sjukvården måste fortfarande bedrivas utomhus under primitiva förhållanden på grund av brist på baracker och tält.

Annons

Leif Isaksson har jobbat på ett flertal krisområden ute i världen sedan han slutade som narkossköterska på sjukhuset i Östersund.

Omfattningen av jordbävningen på Haiti liknar inget annat han varit med om. Leif verkar mitt i katastrofens epicentrum i huvudstaden Port au Prince.

– Vi påträffar fortfarande föräldralösa barn med uppsvällda magar som inte fått mat på länge.

– Annars kommer maten in från flygplatsen nu och marknaderna har allt större utbud.

Att sova och bo är fortfarande ett stort problem för befolkningen. Lugnet kan dessutom vara bedrägligt.

– Vi hade nyligen ett efterskalv som mätte 5,3 på Richterskalan. Folk är livrädda och vågar inte sova inomhus, säger Leif Isaksson.

Har tält blivit en bristvara?

– Ja verkligen. Tält finns levererade men de ligger i stora förråd och kommer inte ut.

– Det hänger ihop med administrativa byråkratiska processer, konstaterar Leif.

Förutsättningarna framöver hur ser de ut som du ser det?

– Jag är fruktansvärt upprörd över att hjälparbetet inte fungerar bättre. Det här är den största katastrof vi hittills sett men det har fortfarande inte kommit en enda barack som man skulle kunna upprätta sjukhus i.

– En månad efter katastrofen så opererar man i tält och bedriver sjukvård under bar himmel och primitiva förhållanden utomhus. Regnperioden beräknas infalla inom fyra veckor.

Den massiva kritiken mot FN:s organ World Food Programme – som är huvudansvarig för fördelningen av mat – och dess oförmåga att få ut mat från flygplatsen ledde till en drastisk kursändring.

– Nu har man dumpat mat i överflöd så att det ska finnas överskott på mat ute. Då uppstår inte en situation som gör att maten säljs till höga priser, enligt Leif.

– Mat har dumpats från helikoptrar på alla sätt och vis och nu är försörjningen av mat bra.

Mediciner finns men däremot är det brist på sjukhusbäddar för att vårda och rehabilitera patienter.

– Sjukvården är blockerad med patienter som egentligen skulle behöva komma ut för rehabilitering så att man kan operera nya patienter.

Leif Isaksson åker delvis runt i Port au Prince med en specialambulans från Sverige. Den enda ambulansen i sitt slag med intensivvårdskapacitet som kan ta svårt sjuka.

– Vi samarbetar med ett fältsjukhus från University of Miami. De har fyra gigantiska tält, vart och ett ungefär två gånger så stora som svenska cirkustält, säger han.

Tillgången på sjukvårds - personal hur är den?

– Den är tillräcklig. Varje dag flyger det in en jumbojet med ny sjukvårdspersonal från USA och lika många lämnar dagligen området.

– Men nu kräver hälsovårdsmyndigheterna här att personalen ska tala franska och stanna sex månader för att det ska bli kontinuitet i arbetet.

Leif Isaksson är en av sex svenskar som är kvar inom sjukvården, via svenska myndigheten för samhällsskydd och beredskap . Arbetsdagarna börjar tidigt och slutar sent sju dagar i veckan.

– Det känns bra att vi kunnat uträtta så mycket bra saker med lite medel, fortsätter han.

Befolkningen i huvudstaden har man försökt få att bo hos anhöriga och vänner utanför katastrofområdet. Men väldigt många invånare bor på oreglerad mark utan lagfarter.

– Därför är de så livrädda att förlora sin mark. De sitter vid sina raserade hus och håller fast vid dem så att inte myndigheterna ska ta marken, säger Leif Isaksson.

– Det finns också familjemedlemmar kvar i rasmassorna som de inte vill överge förrän de är begravda.

Mer läsning

Annons