Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars-Einar, 80: Ett under att jag överlevde

/
  • Här, under ett berg av söndertrasade brödbackar, begravdes Lars-Einar Abrahamsson från Kövra efter den märkliga trafikolyckan utanför Gävle för en månad sedan. Lars-Einar ligger kvar på Östersunds sjukhus, har genomgått fyra operationer och får räkna med ytterligare en tids sjukhusvistelse.

– Jag är ett exempel på vad som händer när folk inte håller sig till trafikreglerna, säger Lars-Einar Abrahamsson, 80, från sjukhussängen. För en månad sedan drabbades han av en osannolik dubbelolycka som slutade med att han hamnade under ett inferno av trasiga brödbackar.

Annons

En månad och fyra operationer senare ligger Lars-Einar Abrahamsson fortfarande på sjukhus, kan inte stiga upp ur sängen, har stora öppna sår på benen och kommer troligtvis bli kvar minst en månad till.

Det var sista söndagen i januari som Lars-Einar och sambon Edith skulle köra hem till Kövra i Jämtland från släkten söder om Gävle. Vägsträckan har han kört regelbundet i minst 20 år. Den här gången var det snömodd och relativt halt på vägen.

Länsväg 56 är en typisk 70–90-sträcka som bitvis är ganska kurvig. Att anpassa hastigheten var oerhört viktigt i det väglag som rådde den där söndagen.

I en s-kurva får Lars-Einar och hans sambo möte med en lastbil som får sladd och hela lastbilsekipaget blockerar vägen. För att undvika kollision finns bara ett alternativ för Lars-Einar, som genast styr sin bil ned i diket.

Bilen blir skadad, men både Lars-Einar, hans sambo och lastbilschauffören klarar sig utan skador förutom den chock som händelsen medförde.

Polis och bärgare kallas till platsen och när Lars-Einar och polismannen står vid vägkanten för att gå igenom vad som hänt hör de ett brak bakom sig.

Ytterligare en långtradare, i exakt samma kurva, får sladd, släpet dunsar ned i diket och kommer dundrande mot dem.

– Spring! hinner polismannen ropa, medan han kastar sig över ett staket.

80-årige Lars-Einar, som inte har samma snabba fysik, hinner åtminstone instinktivt kasta sig ned i diket med huvudet före.

Då rämnar sidan på lastbilens släp och all last väller ut över vägen och på Lars-Einar, som nästan begravs under ett inferno av sönderslagna vassa brödbackar.

Polismannen, och några andra vid vägen, hjälper snabbt till att lyfta bort allt bråte, frilägga Lars-Einar och kalla på ambulans. Han förs till länssjukhuset i Gävle, kraftigt nedkyld med svåra skador på underbenen.

– Ena benet var brutet och mjukdelarna, på båda benen, hade blivit totalt söndertrasade av krossade brödbackar, berättar han.

Skadorna opererades under flera timmar och efter en dryg vecka fick han komma hem till Östersunds lasarett. Han lades först på ett rum för fyra patienter, men det dröjde inte länge förrän infektionsrisken kring de stora öppna såren bedömdes som allt för hög. Han flyttades omgående till ett mindre rum.

För bara två dagar sedan opererades han för fjärde gången och det kommer behövas fler operationer och hudtransplantationer innan de stora djupa såren kan läka ut ordentligt.

En speciell vakuumteknisk anordning är kopplad till de stora djupa såren för att hålla undan infektioner och dränera dem från fukt.

– En sorts mjuk svamp är lagd i såren och underbenen är helt inplastade, så det blir lufttätt. Sedan är slangar kopplade till vakuumpumparna så att såren dräneras, förklarar han.

Han inser att det nästan är ett under att han överlevde den där dagen och trots de svåra skadorna försöker han tänka positivt och se framåt.

– Så kan livet förändras på en sekund, sammanfattar Lars-Einar och återkommer till vägsäkerheten.

Han har själv hunnit köra kring 110 000 mil och har inte orsakat en enda olycka i sina dagar.

– Det pratas mycket om behovet av allt säkrare bilar och bättre vägar. Men det är ju fullständigt meningslöst om inte folk kör efter de regler som gäller, anpassar hastigheten och håller avstånd.

Polisutredningen som följde efter olyckan visar att den första lastbilen höll hastigheten, och där kan inget brott styrkas.

Men i olycka nummer två, då släpet rämnade och brödbackar regnade över vägen, där höll föraren för hög hastighet.

Nu väntar åtal för den föraren för vårdslöshet i trafik, och vållande till kroppsskada.

Mer läsning

Annons