Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lantbrukaren lämnade sina djur utan tillsyn

/
  • Länsstyrelsen hittade fyra döda hönor instängda i ett utrymme i lantbrukarens ladugård i västjämtland. I utrymmet fanns varken mat eller vatten.  Foto: Länsstyrelsen
  • Polisen fick ta hand om fyra tuppar som också varit utan mat och vatten en längre tid. De klarade sig efter att blivit utfodrade.

En lantbrukare i västjämtland har fått sina djur omhändertagna av polisen sedan han låtit sina hästar sprungit lösa i flera dagar. Vid en inspektion på gården hittade länsstyrelsen också instängda djur som dött av törst och hunger.

Annons

Anmälan mot lantbrukaren gäller tre hästar, som enligt beslut från länsstyrelsen ska omhändertas genom polisens försorg. Anledningen är att lantbrukaren låtit sina hästar sprungit lösa under flera dagar under sensommaren.

Hästarna ska ha uppehållit sig på och vid sidan av E 14 och orsakat besvär i trafiken. En granne till lantbrukaren lyckades efter några dagar fånga in hästarna och höll dem i förvar till polisen kom och placerade djuren i ett inackorderingsstall.

När länsstyrelsen efter någon dag gjorde en inspektion på gården med anledning av de lösa hästarna hittade personalen ett utrymme där det fanns fyra innestängda tuppar som varken hade mat eller vatten. I utrymmet hittades också fyra döda hönor som gått under av törst och hunger.

– Tupparna var kraftigt avmagrade och mycket törstiga när vi gav dem vatten, berättar biträdande länsveterinär Åsa Regnander-Dahl, som var med på inspektionen.

– Det är svårt att förstå att tupparna överlevt efter flera dagar utan varken mat eller vatten. Det är hemskt att utsätta djuren för ett sådant lidande, säger hon.

Länsstyrelsens personal beslutade omgående att även tupparna skulle omhändertas genom polisens försorg.

Trots många försök fick inte länsstyrelsen någon kontakt med lantbrukaren för att få en förklaring varför han hade lämnat djuren på gården helt utan tillsyn.

– Vi prövade att ringa honom på olika telefonnummer, men det gick inte att få någon kontakt, säger Åsa Regnander-Dahl.

Vad som nu kommer att hända med de utplacerade hästarna är inte klart.

– Vi utreder fallet vidare och avvaktar därför med beslut om vad som ska ske med hästarna. När det gäller tupparna får polisen ta beslutet om deras framtid.

Ärendet lämnades vidare till åklagare under onsdagen.

Annons