Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lantbrukare i Haxäng får pris för sin fina arbetsmiljö

/
  • Ett av de små nytillskotten av gårdens cirka 125 djur slickar efter napphinken.
Foto: Henrik Flygare
  • ”Det fanns ingen som helst tvekan, dessa skulle ha priset.  Den viktigaste egenskapen är samverkan. Här finns en omtanke om personalen och de utvecklas tillsammans”, säger Ernst Åslund som nominerat Carl-Åke och Carina Broström till priset.Foto: Henrik Flygare
  • Ett av de små nytillskotten av gårdens cirka 125 djur slickar efter napphinken.
Foto: Henrik Flygare
  • På gårdens BB-avdelning är det full fart. De lite äldre kalvarna går tillsammans i en inhägnad.Foto: Henrik Flygare
  • Gunilla Mellgren arbetar hos Carl-Åke Broström som fått Lantbrukets arbetsmiljöpris. De besöktes i går av Ernst Åslund, mitten, från Kommunal Z.  Foto: Henrik Flygare
  • Gården har totalt fem anställda med ägarna. Carl-Åke Broström och Gunilla Mellgren var båda  i Stockholm för att motta priset.

– Visst är det kul att få priset, men det känns så präktigt. Alla har vi våra brister.

Det säger Carl-Åke Broström vars företag Broströms lantbruk AB i Haxäng utanför Brunflo har fått Lantbrukets arbetsmiljöpris 2010.

– Men att se personalen växa, det tycker jag är kul.

Annons

I onsdags hämtade han tillsammans med en av de tre anställda, Gunilla Mellgren, diplom och 30 000 kronor vid en arbetsmiljökonferens på Hamra gård i Tumba.

I går ville Ernst Åslund, ombudsman på Kommunal Z, uppvakta lite extra med blommor. Det är han i egenskap av regionalt skyddsom bud som tillsammans med personalen nominerat Carl-Åke och Carina Broström till priset.

– Det fanns ingen som helst tvekan, dessa skulle ha priset, säger han. Den viktigaste egenskapen är samverkan. Här finns en omtanke om personalen och de utvecklas tillsammans.

Carl-Åke Broström är född på gården, hans morfar köpte den i början av 1900-talet. Han ärvde halva gården när han var 16 år och 1974 köpte han den andra halvan.

Sedan dess har gården vuxit från åtta kor, så byggdes gården ut till 15 kor, 1992 kom den stora investeringen då han satsade fem miljoner och fick utrymme för 110 kor.

– Lite fel timing, säger han och pekar på det höga ränteläget som var då. Men han anställde en person då så de blev tre som arbetade på gården. 2006 satsade de i en robot.

I dag har de 125 kor och tre anställda.

Gunilla Mellgren är sist anställd, hon började så sent som 2 februari 2009.

– Jag har haft mjölkkor men i och med skilsmässa så förlorade jag yrket, min identitet och en del vänner, säger hon, nu känns det som att komma hem.

Det märks att hon trivs och som ett bevis på den tillåtande attityd till varandra som de har på företaget säger hon;

– Nu kan jag köra traktor.

Ernst Åslund och Carl-Åke Broström säger att de ett försökt hjälpas åt att vända synen på bonden till att vara företagare.

– De är både personalchefer och arbetsledare men räknas ofta inte som företagare, säger Ernst Åslund som alltså vill ha en förändring.

Nu tänker inte det här företaget växa mer, det faller nämligen på KRAV, de har för lite betesmark och den går inte att utöka.

Kossorna i ladugården känner inte av ståhejet med utmärkelser och priser, de lunkar på äter när de vill och låter sig mjölkas när de vill.

– På helgerna brukar de mjölka som bäst för då har de lugn och ro i ladugården eftersom få jobbar helg, säger Carl-Åke Broström och går vidare till dagens sysslor.

Annons