Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länssjukhuset gör minst antal kejsarsnitt i landet

/
  • Tidigt i lördags morse, klockan 01:37 föddes Monica och Fredrik Anderssons lilla dotter. Förlossningen gick jättebra och några tankar på kejsarsnitt hade Monica aldrig. ”När förlossningen började göra som mest ont ville jag ha bedövning, men då var det i princip över, säger Monica. Då kom lilla Freja, som dottern troligen ska få heta, till världen. Hon var 53 centimeter lång och vägde 3 470 gram.
  • Att Jämtland utför minst antal kejsarsnitt i landet, sett till antal förlossningar som sker per år, ser Tomas Björk och hans kollegor inom förlossningsvården i Jämtland som mycket positivt.
  • I lördags begav sig Pernilla och Steven Hellan från Järpen in till förlossningen i Östersund. Värkarna hade kommit igång ordentligt, men sen stannade allt av och under söndagen var det en lång väntan för att se om parets barn nummer två tänkte titta ut snart. Här tar de en titt med hjälp av ultraljud tillsammans med förlossningsläkaren Tomas Björk. Både Pernilla och Steven kände sig lugna inför den andra förlossningen och Pernilla hade då inga planer på att ta några bedövningar om det inte behövs. Vid första förlossningen fick jag akupunktur och lustgas och det är enormt bra och stabil personal här, säger hon och får medhåll av Steven. Foto: Håkan Luthman

Av de förlossningar som genomfördes i länet i fjol skedde endast 12 procent via kejsarsnitt. Det innebär att jämtarna snittas minst i landet – att jämföras med kvinnorna i Stockholms län där det utförs flest kejsarsnitt i landet.

Annons

Socialstyrelsen har precis kommit med en rapport där man jämför skillnaderna hos kvinnor under en 35-årsperiod från 1973 till 2008. Och sammanfattningsvis kan man säga att kvinnorna i dag är några år äldre när de föder barn, de väger mer, de röker betydligt mindre under inledningen av graviditeten och de vårdas kortare tid på BB när barnet väl är fött.

När det gäller kejsarsnitt har det skett en ökning av antal ingrepp från fem procent 1973 till 17 procent 2008.

Det finns flera orsaker till att antalet kejsarsnitt stadigt ökat under åren och dit hör bland annat att fler äldre kvinnor föder i dag och att fler kvinnor är överviktiga, förklarar förlossningsläkaren Tomas Björk vid Östersunds sjukhus. Men de faktorerna ligger bara bakom en del av ökningen.

I Stockholms län gjordes förra året flest kejsarsnitt i landet, 20,4 procent, vilket innebär var femte förlossning.

I andra änden, en bra bit under rikssnittet 17 procent, hamnade Jämtland med 11,9 procent kejsarsnitt.

Det är minst andel i landet och det är personalen på förlossningen vid Östersunds sjukhus mycket nöjda med.

– I dag bör man ligga mellan 10–15 procent kejsarsnitt, förklarar förlossningsläkaren Tomas Björk.

Det naturliga är att förlossningen avslutas i en vaginal förlossning, men faktorer som bland annat värksvaghet, ett svagt barn och hotande syrebrist innebär att akuta åtgärder ibland måste tas till.

– Men kommer man upp i siffror kring 20–25 procent då har det blivit något fel i arbetet, säger han och menar att det är konstigt att det faktiskt skiljer sig så mycket mellan landstingen.

Att siffrorna skenar iväg så mycket i län som Stockholm kan bero på psykologiska faktorer, som att fler av kvinnorna i ens närhet har genomgått ett snitt och sådant kan påverka ens egna val. Där är även förlossningsvården indelad i större enheter med stora avdelningar och ett högt tryck på vården. Föderskor kan behöva ringa runt till flera sjukhus innan man får en plats för att föda. Det kan späda på rädslan inför förlossningen.

I Jämtland däremot har man en lång tradition av ett gott samarbete mellan alla personalkategorier inom förlossningsvården, förklarar Tomas Björk. Ett bra samarbete som ska smitta av sig och skapa bra förtroende för den som ska föda.

– Och de allra flesta kvinnor föredrar en vanlig förlossning, betonar han.

Men givetvis upplever en del en stor rädsla inför att föda naturligt och önskar därför att göra ett kejsarsnitt. Och något Tomas Björk och hans kollegor på förlossningen upplever mer och mer i dagens moderna samhälle är att de som kommer är mer pålästa och har ett större krav på medbestämmande. Att som medicinskt kunnig försöka säga att ”så här gör vi” fungerar inte på samma sätt i dag, nu handlar det mer om en försiktig övertalning genom att förklara vad ett kejsarsnitt innebär.

– Ett kejsarsnitt är mer riskfyllt för kvinnan, det kan medföra fler infektioner, blödningar och blodproppar. Därför försöker personalen så långt det bara går att skapa en så stor trygghet och tillit som möjligt för att kvinnan ska våga föda naturligt.

– Samtidigt ska man veta att det räcker med att vi trycker på en knapp så kan man ordna ett akut kejsarsnitt om tio minuter, säger han.

Det kan vara skönt att veta att den möjligheten finns när den verkligen behövs.

Mer läsning

Annons