Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsrätten säger nej till kameraövervakning på Körfältets centrum

/
  • Länsrätten säger nej till övervakningskameror i centrumhuset på Körfältet. Foto: ulrika andersson

Bostadsrättsföreningen på Körfältet fick tillåtelse ha åtta övervakningskameror i centrumhuset. Men Justitiekanslern tycker det är fel och överklagade beslutet till länsrätten, som nu gett JK rätt.

Annons

Föreningen vill ha kamerorna för att göra inomhustorget tryggare och minska kostnaderna för reparationer och klottersanering.Länsstyrelsen gav tillstånd till det.

I överklagandet menar JK att tillstånd till allmän kameraövervakning kan göras om övervakningsintresset väger över integritetsintresset.

JK menar att inomhustorget i byggnaden är att jämställa med en gata, ett torg eller annan allmän plats och då måste det krävas ett särskilt stort behov av övervakning för att kameraövervakning ska tillåtas.

JK efterfrågar en utredning om att platsen är särkskild utsatt för brott, och en sådan utredning har inte gjorts menar JK som också menar att andra säkerhetsåtgärder i brottsförebyggande anda inte heller gjorts.

Bostadsrättsföreningen svarar med att klotter, förstörelse och allvarliga brandtillbud skett på inomhustorget. Kostnaderna för det, 100 000 kronor per år, drabbar hyresgästerna i form av höjda hyror.

Länsrätten anser att integritetsintresset är stort genom att boende, pizzeria-kunder, körskolan och ungdomar från ungdomsgården främst är de som utsätts för övervakningen.

Rätten gör bedömningen att det som föreningen upplever av skadegörelse, med mera, kan upplevas som besvärande, men att torget är inte tillräckligt brottsutsatt. Rätten konstaterar det har heller inte kommit några uppgifter om våldsbrott.

Länsrätten bifaller Justitiekanslerns överklagande och upphäver länsstyrelsens beslut.

Fyra personer som deltagit i avgörandet har angett skiljaktig mening och menar att överklagandet borde avslås.

063-15 55 31

ulrica.dahlqvist@ltz.se

Annons