Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsrätten ger klartecken till gruppboende på Frösön

I höstas beslutade Östersunds kommun att bygga en gruppbostad med fyra lägenheter på Fritzhemsgatan. En boende i närområdet överklagade beslutet, men länsrätten ger nu kommunen rätt att göra verklighet av byggplanerna.

Annons

Bristen på bostäder för boende med särskild service för vuxna – så kallat gruppboende enligt LSS – är stor i Östersunds kommun.

I oktober förra året beslutade därför kommunfullmäktige att bygga en gruppbostad på två tomter på Fritzhemsgatan direkt väster om Östbergsskolan.

Enligt en privatperson i området är beslutet olagligt och att de två tomterna redan är avsatta som parkmark. ”Tomterna har varit avsatta som parkmark sedan kvarteret började bebyggas omkring 1950”, skriver privatpersonen i en överklagan till länsrätten.

Men Östersunds kommun har svarat och påpekar att tomterna på adressen Fritzhemsgatan 40-42 finns med i en gällande detaljplan från 1939 som ”…medger fristående bostadshus med upp till fyra lägenheter per fastighet”.

Kommunen säger också i sin skrivelse till rätten att det dels är viktigt att tillgodose det stora behovet av särskilt boende vilket snabbt går att få till genom att bygga på Fritzhemsgatan, dels att Frösön, trots uppförandet av bostäderna, ”…ändå är väl försörjd med grönområden”.

Länsrätten går i sitt beslut på kommunens linje och säger att fullmäktigebeslutet från i höstas inte står i strid mot kommunallagen samt att det i övrigt inte heller kan anses olagligt på något sätt.

Annons