Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länspolismästaren talade på brottsofferdagen

/

På tisdagen uppmärksammades Internationella brottsofferdagen med en temadag på Campus i Östersund. Länspolismästare Stephen Jerand talade om att brottsoffers erfarenheter kan se väldigt olika ut, men för deras skull är det alltid nödvändigt med ett snabbt utredningsarbete.

Annons

– Brottsoffer måste få ett snabbt stöd av samhället och snabb information om vad som händer med utredningen. Inte bara ett brev på posten om att utredningen är nedlagd, sa Stephen Jerand.
Polisen i Jämtland har sedan några år inrättat en särskild kriminaljour som arbetar kvällar och helger med utredningsarbete. Stephen Jerand säger att snabbt agerande enheter ger ett bättre resultat ur brottsofferperspektiv.

Som polismyndighet i ett turistlän ställs Jämtlandspolisen inför särskilda utmaningar. Det finns 127 000 innevånare i länet, det är vad polisen får resurser för. Samtidigt kommer 10 000 besökare varje år. Med dem kommer pengar och därmed brottslighet.
– Och det är mycket lättare att hjälpa ett brottsoffer som bor här än någon som bor i södra Sverige.

Sedan den uppmärksammade händelsen i Malmö, då en polis talade nedsättande om invandrarungdomar, har polisen fått stå till svars för sin värdegrund. Stephen Jerand säger att det inte finns något liknande fall i Jämtland. Men han menade också att det är nödvändigt att arbeta förebyggande så att polisen undviker att skapade "bemötandeoffer", som Jerand kallar dem som får den här sortens bemötande från myndigheten.
– Jag hoppas att den här händelsen utreds snabbt och klaras upp så att vi poliser slipper känna oss kollektivt beskyllda för att stå för sådana här värderingar, säger Stephen Jerand.

En av de brottstyper som uppmärksammades under brottsofferdagen var så kallad "stalkning". Susanne Strand, lektor i kriminologi, talade om personer som lider av en ohälsosam fixering vid en annan människa.  "Stalker" är ett begrepp som omfattar flera olika typer av förföljare. Den vanligaste typen är expartnern som inte kan gå vidare efter ett avslutat förhållande. Förövaren ringer, sms:ar och söker kontakt med den före detta partnern i hemmet. Ofta räcker det att ta in personen till förhör för att beteendet ska upphöra.
– Men om personen har en psykisk störning kan det i förlängningen leda till våldsbrott, säger Susanne Strand.

Många förföljare har svårt att läsa sociala signaler. Det finns dem som har vanföreställningar om att de har ett förhållande med personer de inte känner. Dessa förföljare blir ofta fixerade vid kända människor. Andra förföljare kan tolka den mest vardagliga gesten som en ömhetsbetygelse.
– Den trevliga snabbköpskassörskan kanske lämnar över växelpengarna på ett speciellt vis. Det kan räcka för att förföljaren ska tolka in hennes beteende i sin vanföreställning.
Den typiske förövaren är en man i 30-årsåldern som förföljer sitt offer under några månader. Men Susanne Strand betonar att inte alla förföljare är män.
– Det finns en grupp kvinnliga förövare. De är till exempel mer benägna att förfölja personer av sitt eget kön.

Mer läsning

Annons