Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långforsen blir en fråga för domstolen

/
  • Nu får mark- och miljödomstolen bestämma om de ska ta upp Kammarkollegiets begäran att återkalla Jämtkrafts kraftverkstillstånd i Långforsen.

Nu kan Långforsens kraftverk komma att prövas i domstol. I går skickade Kammarkollegiet in sin begäran till mark- och miljödomstolen om att få dra tillbaka kraftverkstillståndet.

Annons

Kraftverket i Långforsen har stått där sedan 1918. Det är ett av Jämtkrafts minsta vattenkraftverk med en årsproduktion på 2 GWh. De senaste dryga två åren har verket inte varit igång alls på grund av att tidens tand har slitit för hårt på anläggningen.

Jämtkraft har i LT tidigare berättat att de önskar att få renovera anläggningen med ett modernt verk, i enlighet med det som nuvarande tillstånd medger.

En rad intresseorganisationer anser dock att kraftverket bör stoppas och forsen bör återställas. Länsstyrelsen i Jämtland är inne på samma linje, mycket beroende på det miljöskyddade läget samt att anläggningen anses vara väldigt eftersatt i skötseln och det rimligtvis inte fyller någon större funktion i dag.

Kammarkollegiet, en statlig kontrollmyndighet, valde att titta närmare på saken sedan intresseorganisationen Älvräddarna gjorde dem medvetna om saken. En utredning visade att det fanns fog för att pröva i domstol om kraftverkstillståndet bör återkallas.

Om ärendet tas upp i mark- och miljödomstolen blir det den första prövningen av det slaget i Sverige.

Annons