Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Länets patienter måste räkna med ett ökat lidande ...”

/
  • Ortopedläkaren Roger Olsson lämnade sin  tjänst som verksamhetschef förra året efter en turbulent tid. Olsson såg ingen möjlighet att utföra sitt uppdrag med de pengar som tilldelades. Notan för hans ansvarsområde blev också minus 25 miljoner för det sista året. ”Men det visste jag redan innan året började”, säger Roger Olsson. När det gäller infektionsrisk och att höja kvaliteten på ortopedin har han lyckats väldigt bra.
  • ”Jag tror det blir ofrånkomligt att vi hamnar i att vård blir mer försäkringsfinansierad”, säger Roger Olsson.
  • Schäfertiken Sassa får umgås mycket med sin husse Roger Olsson, bland annat springer de en mil  i motionsspåret varje morgon tillsammans.

– Nedskärningarna i vården, så här långt, är bara en krusning på ytan. Det blir ökat lidande för länets patienter då verkligt efterfrågad vård plockas bort, om de ska fixa landstingets ekonomiska situation inom budget.

Annons

Det tror ortopedläkaren Roger Olsson som lämnade sin tjänst som verksamhetschef förra året, då han inte såg någon möjlighet att utföra sitt uppdrag med de pengar som tilldelades.

– Det som genomförts hittills är bara en krusning på ytan, säger han. Det är i det vidare arbetet som vi kommer att rubba det som säger att vi solidariskt ska finansiera vården och att alla ska ha samma möjligheter.

I den planerade vården behandlas smärta och nedsatt funktion, det finns en mängd sådana operationer som görs varje dag. Får inte patienterna den hjälpen betyder det ett ökat lidande.

– Ta exempelvis felställda stortår, Hallux valgus. Vi kommer inte upp i en miljon i besparing om vi tar bort alla sådana operationer. Det handlar om många miljoner som ska bort.

Samtidigt går den medicinska utvecklingen framåt, det går att göra mer avancerade ingrepp.

Roger Olsson menar att det nu finns två olika vägar att gå.

– Antingen blir det väldigt smärtsamt, för det blir så mycket som patienterna absolut inte får alls.

– Eller också kan man få operationen, men det finns en väntetid och då styr man inte så hårt. Men om vi ökade väntetiderna igen skulle folk reagera.

– Kanske säger några att de vill betala mer skatt för att få den här vården, men till sist går inte det heller. Vill man inte skattefinansiera vården, då måste det till en försäkringslösning.

– Landstinget tvingas in i ett vägval som blir väldigt tydligt nu. Jag tror att det är ofrånkomligt att vi hamnar i att vård blir mer försäkringsfinansierad.

Roger Olsson hävdar att det vore konstigt om politikerna bara gör ett vägval en gång och att de aldrig modifierar på vägen. Han menar att det i valtider sägs att invånarna ska få vården här eller kunna välja fritt i hela Europa.

– Den bistra verkligheten är att hitta sådant som begränsar kostnaderna som är möjligt att svälja för befolkningen, men det är inte lika populärt och enkelt att prata om.

Roger Olsson är väldigt entusiastisk och intresserad av sitt läkaryrke.

Vi träffar honom hemma i villan i Lillsjön strax utanför Östersund där han tidigt på morgonen sprungit en mil i motionsspåret, alldeles intill, tillsammans med den ettåriga schäfern Sassa.

Just nu förbereder familjen studentfesten för yngste sonen, så det är lite att stå i mellan operationerna.

Det var självklart redan från början att det var ortopedi han skulle syssla med även om han tycker att idrottsfysiologi också är väldigt intressant.

”Medicin direkt” och deras satsning på ortopedi ligger han direkt bakom.

Men det blev ingen tjänst för Roger Olsson hos ”Medicin direkt”. Han fick ett erbjudande om ett deltidsjobb men hittade inget bra sätt att kombinera det med sitt nuvarande arbete.

1991 kom Roger Olsson från Karlstad till ortopeden i Östersund som biträdande överläkare. Han blev värvad av folk som visste att hans hustru Pia var från Östersund. Specialist i ortopedi blev han 1984 i Karlstad.

2003 blev han verksamhetschef. Och det har varit en turbulent tid kring ortopeden och dess chef.

– Vi ville helst ha någon utifrån, men det fanns ingen som vi ville ha och då klev jag på efter uppbackning av personalen.

Samtidigt pågick Karolinaprojektet i Jämtland med landstingsdirektör Charlotte Wäreborn Schultz i spetsen.

Roger Olsson tycker att han fick bra stöd att driva ortopeden och hitta tänkbara vägar att gå. Han håller inte riktigt med om att turbulensen började redan då.

– Jag upplevde att politikerna ville tilldela ortopedin pengar. Men pengarna som skulle användas till att korta köerna gick till annat redan då. Jag tror att det finns belägg för det om man tittar på hur anslag skulle ha fördelats.

När Roger Olsson hade ett år kvar på sitt förordnande som verksamhetschef pratade han med landtingsdirektören utifrån att han inte såg någon möjlighet att kunna fixa sitt uppdrag med de pengar som tilldelades.

– Jag kände hela sista året som chef att mitt önskemål var att inte behöva befinna mig i den situationen, säger han. Slutresultatet blev en nota på minus 25 miljoner, det visste jag innan året började.

– Tittar man på den här ökningstakten och förmågan till finansiering kan jag se två vägar. Ena vägen är att landstinget är tuffare med utbudsbegränsningarna. De har ännu inte velat röra den viktigaste sjukvården, man naggar i kanten på saker som vi sagt att det kan vara diskutabelt om vi ska utföra det eller inte.

Hur känns det nu att ”bara” vara en vanlig doktor på schema igen?

– Med den erfarenhet jag har, kan jag undra om detta är det bästa sättet för Jämtland att tillvarata resurser. Jag vill vara doktor, men jag vill gärna att min erfarenhet ska vara efterfrågad.

Hur ser framtiden ut för dig?

– Jag kommer att fortsätta här, men jag har ett halvårs reaktivering som jag kommer att lägga ut så jag jobbar vanligt varannan vecka och i övrig ska jag försöka inhämta kunskap.

Han vill inte lämna Jämtland. Han har fått förfrågningar från andra håll redan men det har sitt pris att vara chef.

Han pratar om att vakna om nätterna och att tänka på jobbet, att inte kunna somna om för alla problem som ska lösas.

Så det är inte det första han tänker på att skaffa sig ett nytt chefsjobb.

Mer läsning

Annons